Za pomoć autobuskim prijevoznicima u FBiH 10 miliona KM

0
530
Javni poziv za pomoć autobuskim prijevoznicima je otvoren do 13.11.2020. godine

Stupanjem na snagu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije Covid-19, ispunjeni su preduvjeti za objavu javnog poziva i za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći, u ukupno raspoloživom iznosu od 10 miliona KM, korisnicima čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnik.
Tekst javnog poziva je, s pratećom dokumentacijom, danas objavljen na službenoj web stranici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija (http://www.fmpik.gov.ba/bh/usluge/uredba-javni-poziv.html). Ovaj javni poziv je otvoren 21 dan od dana objave, odnosno do 13.11.2020. godine, što je ujedno i posljednji dan za predaju zahtjeva.
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poziva sva privredna društva, privatne poduzetnike i poduzeća čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnika, koja su periodu od 1. aprila do 30. septembra ove godine u odnosu na ovo razdoblje 2019. godine ostvarila pad oporezivog prometa u glavnoj djelatnosti od najmanje 40 posto, da dostave traženu dokumentaciju.
Opći ciljevi dodjele finansijske pomoći su očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima.
Privredni subjekti ovu pomoć će moći koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plata i troškove poslovanja koji su nastali u periodu od 1.7. do 31.12.2020. godine.
Jedan od uvjeta ovih javnih poziva je i to da korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika u periodu do 31. decembra 2020. godine, a u odnosu na broj radnika na dan 30. septembar 2020. godine.
Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90 miliona KM, a maksimalan iznos pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom pozivu, ne može preći 700.000 KM.
Deset miliona, od ukupno predviđenih 20 miliona KM Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, namijenjeno je za finansijsku pomoć provođenju započetih infrastrukturnih projekata od strane javnih poštanskih operatera, željeznica i u svrhu modernizacije aerodroma, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.