Za povećanje energetske efikasnosti 490.000 KM

0
288
Sredstva su namjenjena za građevinske radove na objektima javnog sektora u FBiH

Vlada Federacije BiH danas je donijela dvije odluke o prijenosu nabavljenih sredstava krajnjim korisnicima u okviru projekata ‘Povećanje ulaganja u javne objekte s niskom emisijom ugljika u BiH 2018-2026.’ u ukupnom iznosu od 202.323 KM uključujući PDV, te ‘Energetska efikasnost u BiH – dodatno finansiranje’ u ukupnom iznosu od 286.762,15 KM s PDV-om.
Sredstva su namjenjena za građevinske radove na objektima javnog sektora iz oblasti obrazovanja, zdravstva i javne uprave u Federaciji BiH, a u skladu s reformskim opredjeljenjima povećanja energetske efikasnosti.
U obrazloženju prve Odluke navedeno je da je u Osnovnoj školi Drvar u Drvaru i Srednjoj školi Prozor u Prozor-Rami izvršena modernizacija kotlovnica, čime je osiguran bolji sistem grijanja i smanjena emisija štetnih plinova (CO2).
Druga Odluka odnose se na instalaciju opreme za mjerenje potrošnje toplinske energije, te vanjskih i unutrašnjih senzora temperature i vlažnosti u 39 objekata širom Federacije BiH, među kojima je 26 javnih obrazovnih ustanova, devet zdravstvenih ustanova, te Federalno ministarstvo pravde i Policijska akademija Sarajevo.
Projekti se realizuju u okviru Općeg sporazuma o pomoći između BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), te Sporazuma o finansiranju s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).
Federalno ministarstvo prostornog uređenja zaduženo je da s krajnjim korisnicima sačini ugovor, u skladu sa instrukcijom, kojom se utvrđuje metodologija za prenos nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova krajnjim korisnicima i podnošenje završnog izvještaja o završetku projekta.