Za ‘Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH II’ 870.000 eura

Institut za mjeriteljstvo BiH sa partnerima iz Češke Republike nastavlja jačati mjeriteljske i tehničke kapacitete

0
1132
Na današnjoj ceremoniji potpisan je i Memorandum o razumijevanju

Institut za mjeriteljstvo BiH, nastavljajući uspješnu saradnju sa partnerima iz Češke Republike, danas je u Sarajevu predstavio i zvanično otvorio projekat ‘Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH II’, za koji će partneri obezbijediti 870.000 eura.
Na današnjoj ceremoniji povodom otvaranja ovog projekta prisutnima su se obratili ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić, te Jiri Tesar ispred Češkog Instituta za mjeriteljstvo, kao i projekt menadžerica Češke Razvojne Agencije Eva Lacinova.
Ovaj projekat je nastavak uspješnog projekta ‘Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH’, koji je okončan u decembru 2016. godine, a čija vrijednost je iznosila oko 660.000 eura. Projektom su tada podržane Laboratorija za električne veličine, Laboratorija za vrijeme i frekvenciju, Laboratorije za oblast mjerenja količine tečnih goriva, količine gasovitih goriva, te kvaliteta gasovitih goriva koje se nalaze u sastavu Instituta za mjeriteljstvo BiH.
Kroz novi projekat, koji će trajati 30 mjeseci, biće podržane: Laboratorija za vrijeme i frekvenciju, Laboratorije za mjerenje količine tečnih i gasovitih goriva, Laboratorija za ispitivanje kvaliteta tečnih goriva i lubrikanata, Laboratorija za gustinu tečnosti i Laboratorija za jonizirajuće zračenje.
Planirano trajanje projekta je do kraja 2019. godine.
Osim na ovom projektu, Češka i BiH njeguju dugogodišnju saradnju koja je rezultirala uspješnom saradnjom na još 35 zajedničkih projekata.
“Vrijednost ovih projekata iznosi od oko 3 miliona eura, a projekti se tiču oblasti vladavine prava, reforme javne uprave, ekonomskog rasta, zaštite okoliša, prečišćavanja voda i sl.”, izjavio je ambasador Skalnik.
Jačanje pozicije i kredibiliteta Instituta za mjeriteljstvo BiH kao krovne državne institucije, u oblasti mjeriteljstva doprinosi prvenstveno jačanju industrije, kao i jačanju stabilnosti domaćeg okruženja u BiH u privatnom i javnom sektoru.
Na današnjoj ceremoniji potpisan je i Memorandum o razumijevanju, čime je, kao garant produžetka projekta i saradnje između dvije države, i ozvaničen nastavak saradnje. Realizaciju projekta omogućili su Češka Razvojna Agencija (CDA) i Češki Institut za mjeriteljstvo (CMI) u saradnji sa Institutom za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBIH).