Za rudarenje preostalo još samo 2 miliona bitcoina

0
352
Već je izrudareno 19 miliona, a preostala dva miliona rudarit će se još više od 100 godina

Proteklog petka, 1. aprila, izrudaren je 19-milioniti bitcoin. To znači da je, prema planu pokretača ove kriptovalute, Satoshija Nakamota, za stvaranje ostalo tek 2 miliona bitcoina. Jubilarni bitcoin izrudarila je kompanija SBI Crypto, ostvarivši tako zasluženu nagradu od 6,25 bitcoina.
Ovaj značajni ‘okrugli’ broj dostupnih bitcoina dostignut je samo 3,5 mjeseca nakon što je bio obilježen još jedan bitan događaj – u decembru je, naime, bio prijeđen prag od 90% svih bitcoina koji će ikada postojati. Prag od 18,5 miliona bitcoina bio je dosegnut u septembru 2020. godine.
Zahvaljujući Satoshijevom planu, nagrade za rudarenje progresivno se smanjuju, a težina tog posla se povećava, pa će se preostala dva miliona bitcoina rudariti značajno duže nego što je trebalo za stvoriti prvih 19 miliona. Prema sadašnjim procjenama, posljednji bitcoin trebao bi biti stvoren oko 2140. godine. Sljedeći ‘halving’, odnosno smanjenje nagrade za rudarenje na pola, dogodit će se 2024. godine, piše Bug.hr.
Kad je riječ o intenzitetu rudarenja, tzv. hashrateu, on je ovih dana na svojim rekordnim nivoima – premašio je 200 miliona TH/s (terahasha po sekundi). Zahtjevnost rudarenja također je, shodno tome, na rekordnim visinama.
S obzirom na planirano smanjenje ponude, očekuje se kako će se rudarenje u cijelom svijetu kontinuirano nastaviti povećavati.