Zagrebačka burza predstavila novu trgovinsku platformu Progress

0
1206
Zagrebačka burza osmislila trgovinsku platformu Progress prvenstveno namijenjenu malim i srednjim preduzećima

Zagrebačka burza danas je predstavila svoju trgovinsku platformu Progress, a kako je kazala predsjednica Uprave Ivana Gažić, cilj je stvoriti uvjete da kompanije u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, ekonomski rast i zaposlenost.
“Ovakve trgovinske platforme zamišljene su kao mjesta namijenjena malim i srednjim poduzećima kako bi im se omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj”, istaknula je Gažić.
Hrvatska mala i srednja preduzeća, kako je rečeno, iako čine većinu svih privatnih privrednih subjekata u zemlji te zapošljavaju najviše djelatnika i u samom su vrhu EU u stvaranju dodane vrijednosti, još nisu dostigla nivo prije krizne 2008. godine zbog značajno otežanog pristupa finansiranju, uključujući pristup kapitalu i kreditnim instrumentima, navodi Hina.
Stoga je Zagrebačka burza osmislila trgovinsku platformu Progress, kojoj je cilj na hrvatskom tržištu stvoriti uvjete da kompanije u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital. Progress može omogućiti preduzećima priliku za rast kroz prikupljanje sredstava bez obaveze povrata i prodaje većinskog udjela, uz širenje baze investitora.
Prema iznesenim podacima, u Hrvatskoj je oko 13.440 preduzeća koja se mogu klasificirati kao srednja i mala, a njih više od 1.300 ima kapital između 2 i 20 miliona eura te upravo ona predstavljaju ciljnu grupu za Progress tržište.
Uvođenjem na Progress tržište, preduzeća će moći računati na pomoć savjetnika koje licencira Zagrebačka burza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here