Zakon o osiguranju depozita neispunjeni uvjet MMF-a

0
866
Vjekoslav Bevanda razgovarao sa Nadeemom Ilahijem

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nadeemom Ilahijem, šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji boravi u BiH u okviru drugog pregleda Proširenog arnžmana između BiH i MMF-a.
Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode na nivou BiH kako bi se ispunile preuzete obaveze iz Pisma namjere. Na sastanku je naglašeno da je nužno nastaviti provođenje reformi bez obzira na poteškoće koje nosi izborna godina.
Bevanda je istaknuo da je Vijeće ministara BiH u martu ove godine ponovo usvojilo izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita BiH, koji je bio privremeno povučen iz parlamentarne procedure, te očekuje da će ovaj reformski zakon dobiti podršku većine jer je to u interesu jačanja i boljeg funkcioniranja bankarskog sektora u BiH.
Na sastanku je naglašeno da se provode mjere ograničenja u vezi s izdvajanjima za plaće uposlenih što pokazuju podaci iz kvartalnog izvješća o izvršenju proračuna.
Raspodjela sredstava od indirektnih poreza bila je tema današnjeg sastanka, kao i problemi raspodjele prihoda od cestarine zbog odsustva saglasnosti entiteta zbog čega se sredstva akumuliraju na namjenskom računu kod Centralne banke BiH poslije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama.
Predstavnici MMF-a ocijenili su da je nužno tražiti kompromis te da će tokom drugog pregleda obaviti razgovore i s entitetskim vlastima, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.
Do sada su u okviru aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.
Današnjem sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.