Zakon o statusu roditelja u FBiH početi primjenjivati najkasnije do oktobra

0
527
Novalić zatražio od predsjedavajućeg Doma naroda vanredno zasjedanje radi razamatranja ovog zakona

Vlada FBiH pozdravila je usvajanje Zakona o statusu roditelja negovatelja na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
Premijer FBiH Fadil Novalić zahvalio se svim zastupnicima koji su podržali donošenje ovog zakona te izrazio uvjerenje da će zakon biti usvojen i u Domu naroda Federalnog parlamenta. On je dodao da je neophodno donijeti podzakonske akte, utvrditi sistem, bazu podataka, te osposobiti centre za socijalni rad, što je od velikog značaja kako bi se na vrijeme mogla planirati sredstva u budžetu i za narednu godinu.
Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača također je pozdravio usvajanje zakona.
“Ovo je jedan od najhumanijih zakona koji su do sada doneseni. Ovo je značajna stavka socijalne reforme. Tri mjeseca nakon stupanja na snagu zakona, analizirat ćemo njegovu primjenu i učinke kako bi uradili eventualno potrebne izmjene i dopune, a sve s ciljem da zakon bude što bolji i sveobuhvatniji”, kazao je ministar Drljača.
Ovaj zakon prvi put sistemski rješava ovo pitanje, a cilj mu je da se jednom od roditelja osoba sa invaliditetom prizna pravo na status ‘roditelja njegovatelja’, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.