STADA i Sanofi zaključili sporazum o distribuciji, među odabranim zemljama i BiH

0
477
STADA i Sanofi zaključile sporazum o distribuciji zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u 20 zemalja Evrope

Multinacionalne kompanije STADA (u okviru koje posluje i Hemofarm BiH) i Sanofi zaključile su sporazum o distribuciji zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u odabranim evropskim zemljama među kojima je i Bosna i Hercegovina, a u cilju doprinosa zdravlju i dobrobiti potrošača na ovim tržištima.
Počev od novembra 2021. godine Sanofi će distribuirati svoj portfolio zdravstvenih proizvoda široke potrošnje preko kompanije STADA* u 20 zemalja širom Evrope, uključujući nordijske i baltičke zemlje, zatim Holandiju, Irsku, Maltu, Bugarsku kao i ostale zemlje Balkana, među kojima i BiH. STADA će distribuisati navedene brendove koristeći svoju jaku prodajnu, marketinšku i distributivnu mrežu.
Ovaj ekstenzivni sporazum o marketingu i distribuciji obuhvata oko 50 dobro etabliranih brendova, među kojima su i Allegra, Bisolvon, Dulcolax i Essentiale Forte N. Dakle proizvode u terapeutskim kategorijama alergija, prehlade i kašlja, dermatologije, zdravlja digestivnog sistema, ublažavanja bolova, te vitamine, minerale i dodatke ishrani.
Direktor sektora zdravstvenih proizvoda široke potrošnje GBU za Evropu u kompaniji Sanofi Paul Martingell izrazio je zadovoljstvo pomenutim sporazumom.
“Drago nam je što će nam komercijalni raspon i prisustvo STADE omogućiti da nastavimo graditi još jače brendove i potrošačima osiguramo pristup našem pouzdanom portfoliju. Uvjereni smo da će ova saradnja omogućiti da na dobiti budu svi, kako obje kompanije, tako i zdravlje i dobrobit potrošača na ovim tržištima”, rekao je Martingell.
Do sklapanja sporazuma dolazi ubrzo poslije najave da STADA od kompanije Sanofi kupuje 16 brendova zdravstvenih proizvoda široke potrošnje etabliranih u brojnim zemljama, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju, Poljsku i Španiju.
“U strategiji kompanije STADA zdravstveni proizvodi široke potrošnje imaju centralnu ulogu zajedno sa generičkim lijekovima koji se izdaju na recept i farmaceutskim specijalitetima. STADA je po prodaji među pet najuspješnijih igrača na evropskom tržištu u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje. Ovaj sporazum sa kompanijom Sanofi predstavlja dodatni dokaz da je STADA pouzdan i poželjan partner, a svoju poziciju dodatno nastavljamo da jačamo”, istakao je Volker Sydow, globalni direktor za zdravstvene proizvode široke potrošnje kompanije STADA.
___________
*U 2020. godini, STADA je ostvarila prodaju grupe od 3.010,3 miliona EUR i korigovanu dobit prije kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) od 713,3 miliona EUR.