Zaštita radnih prava nisu moguća bez odgovorne države

0
312
Mersiha Beširović, predsjednica STBiH

Pandemija virusa Covid-19 pokazala je koliki dio tereta svih promjena u društvu nose upravo radnici i radnice u sektoru trgovine, a najveća zasluga da to ne ostane skriveno od javnosti ima upravo Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) koji je aktivno stao iza prava i interesa svojih članova, ali i radnika i radnica u ovom sektoru uopće.
“U našim dosadašnjim kontaktima predstavnici pojedinih stranaka su odgovarali na naše pozive za saradnju, ali se u tom smislu nije otišlo dalje od deklarativne podrške i generalne spremnosti na razgovor bez konkretnih inicijativa. Sada želimo jasno istaći sve one koji su spremni interese i prava radnika kontinuirano uključiti u svoje istupe, prijedloge i na taj način odati zasluženo priznanje svima onima koji svoju egzistenciju ostvaruju u ovom najdinamičnijem sektoru“, naglašava Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.
U nastojanju da pokrene socijalni dijalog sa svim relevantnim institucijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, STBiH kreće u još jaču i progresivniju borbu, sa ciljem da se zaštite prava radnika i depolitizira svaki oblik kršenja radničkih prava.
Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH u saradnji sa Samostalnim sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira BiH 30. juna organizira event pod nazivom ‘Ko se u politici brine za radnike’, na kojeg će pozvati i poslodavce, nevladine i međunarodne organizacije, ekonomske stručnjake, predstavnike ambasada i medije.
Na ovaj način, oba sindikata žele skrenuti pažnju javnosti na uvjete u kojima radi njihovo članstvo, da su svojoj borbi za njihova prava usamljeni i da im je potrebna podrška najviše onih koji predlažu i usvajaju zakone, ali i razumijevanje poslodavaca, kao i svih onih koji na bilo koji način mogu osigurati bolje uvjete rada i zadržati naše građane u ovoj zemlji.