Zavod za zapošljavanje i Inspekcija rada Slovenije uključeni u zaštitu prava radnika iz BiH

0
4020
Bandić: Bh. radnici prije odlaska na rad u Sloveniju trebaju se informisati o poslodavcu (Foto: Arhiv)

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođena direktorom Agencije Muamerom Bandićem, ove sedmice boravi u Republici Sloveniji s ciljem praćenja realizacije Sporazuma o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji, a povodom saznanja o sporadičnim slučajevima kršenja prava radnika iz BiH od strane poslodavaca u Sloveniji.
Tom prilikom delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je poslodavce u Sloveniji kako bi se uvjerili u uslove rada naših radnika, te održala sastanke sa predstavnicima Nezavisnog sindikata Slovenije, Zavoda za zapošljavanje Slovenije i Inspekcije za rad Slovenije.
“Budući da samo u posljednje vrijeme dobili manji broj pritužbi naših radnika na svoje poslodavce u Sloveniji, odlučili smo da ponovo provjerimo uslove rada naših radnika u Sloveniji, te da nadležne slovenačke institucije upoznamo sa dobivenim pritužbama. Tokom posjete Sloveniji od manjeg broja radnika dobili smo primjedbe da pojedini poslodavci ugrožavaju prava radnika. Nakon što su nam te navode potvrdili i predstavnici Nezavisnog sindikata Slovenije, održali smo sastanak sa poslodavcima na kojem smo razmatrali mogućnosti unapređenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju, te zaštite prava radnika što je za nas prioritet. Mi razumijemo da postoji velika potreba za radnicima iz BiH, ali taj interes ne smije da utječe na prava radnika i ona moraju biti na nivou kojeg jamče međunarodni pravni standardi. Raduje me da je, nakon održanog sastanka sa poslodavcima, i njihov stav takav, te da se većina poslodavaca zalaže za poštivanje svih elemenata međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju“, rekao je direktor Muamer Bandić.
Nakon održanog sastanka sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje Slovenije dogovoreno je da se organizira još jedan sastanak na kojem će biti predstavnici Inspekcije za rad Slovenije.
“Mi smo predstavnike Inspekcije za rad Republike Slovenije informirali o problemima na koje smo naišli tokom obilaska radnika, te smo na sastanku dogovorili da će Agencija za rad i zapošljavanje BiH izraditi jedan akt u kojem će se precizirati sa kojim se tačno problemima susreću naši radnici na radu u Sloveniji, te koje su to firme koje ne poštuju prava radnika. Taj akt će se uputiti međudržavnoj Komisiji za praćenje provođenja Sporazuma o zapošljavanju, Zavodu za zapošljavanje Republike Slovenije, te putem Zavoda Inspekciji za rad Republike Slovenije koja će imati obavezu da izađe na teren i zaštiti prava radnika. Drago mi je da su institucije Republike Slovenije jako ozbiljne u rješavanju uočenih poteškoća, te smatram da će i ovaj mali broj slučajeva gdje se prava radnika nisu poštovala, ubrzo postati prošlost. Želimo da radnici iz BiH znaju da institucije Bosne i Hercegovine stoje iz njih i da nećemo dozvoliti kršenje Sporazuma na štetu radnika“, rekao je Bandić.
Inače, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Slovenije, u Republici Sloveniji je od početka ove godine pa zaključno sa krajem oktobra izdato 13.198 radnih dozvola radnicima iz BiH.