Potpisan ugovor o obnovi pet školskih objekata u ZDK

0
973
Ugovor su potpisali ministar Martić i predstavnici kompanije ITC koja je izvođač radova

U okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH, koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, putem implementacione jedinice realizuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, još 5 školskih objekata u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) dobit će novo, energetski efikasno ruho.
Tim povodom, danas je potpisan ugovor između Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja BiH i predstavnika kompanije ITC d.o.o. Zenica koja je izabrana za izvođača radova.
Nešto više od 1,2 miliona KM biće uloženo u obnovu, a planirani su radovi na JU OŠ ‘Vladimir Nazor’ Zenica, JU Gimnazija Visoko, JU Druga osnovna škola Zavidovići, Srednja škola ‘Stjepan Radić’ Usora i JU SŠ Gimnazija ‘Muhsin Rizvić’ Kakanj. Svi radoviće biti realizovani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti.Nakon realizacije projekta, pored ušteda na troškovima za energiju, očekuje se i značajno smanjenje emisije CO2.
“U proteklom periodu, u sklopu ovog projekta, u Zeničko-dobojskom kantonu je obnovljeno 11 objekata, od čega je 10 osnovnih i srednjih škola i jedna bolnica. U te objekte su ukupno investirana skoro 4 miliona KM, a procijenjene uštede su skoro 1,4 miliona KM. Iznimno mi je drago da će i korisnici javnih ustanova čija je obnova previđena ovim ugovorom osjetiti isti komfor, a i da će u njihovim budžetima biti osjetna ušteda“, izjavio je ministar Martić.
Implementacija radova na ovim objektima koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, sanacije krova, zamjene vanjske stolarije, kao i kotlovnice s upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, poboljšat će uslove boravka korisnika i rada uposlenika ovih ustanova.