Završen 27. Kopaonik biznis forum: U fokusu zajedničke, regionalne teme

0
440
Kopaonik biznis forum: Na panelima prisustvovali i predstavnici Bosne i Hercegovine

Obraćanjem predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i zaključnim razmatranjima Aleksandra Vlahovića, predsjednika Saveza ekonomista Srbije, završen je 27. Kopaonik biznis forum (KBF), koji je privukao najveći broj učesnika dosad.
Na Forumu je bilo više od 1.300 učesnika, oko 200 panelista, a organizovano je 28 panela na kojima je bilo interesantnih rasprava. Među govornicima iz Bosne i Hercegovine našli su se Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mladen Ivanić, nekadašnji član Predsjedništva BiH, kao i Zlatko Lagumdžija, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kao i delegacija biznismena.
I ovogodišnji Kopaonik biznis forum imao je regionalni karakter, a sa skupa je poručeno da će se sve više raditi na njegovoj regionalizaciji i davanju prostora zajedničkim, regionalnim temama.
Centralna tema Foruma bila je četvrta industrijska revolucija – izazovi budućnosti.
“Ove godine smo definisali centralnu temu koja je podjednako važna za sve zemlje u regionu, jer su u toku velike dramatične promjene koje će promijeniti svijet, način na koji će proizvoditi, distribuirati i razmjenjivati vrijednost i promijeniti odnose između pojedinaca, a onda i svih institucija i samog pojedinca”, poručeno je sa skupa.
Teme koje su pokretane na Forumu bile su prilagođene centralnoj. Govorilo se o obrazovanju koje, prema riječima Vlahovića, mora biti stub razvojne politike čitavog regiona, o vještačkoj inteligenciji, ali i o potrebi da se posebna pažnja posveti klimatskim promjenama.
Što se Srbije tiče, Aleksandar Vlahović ističe da je zaključeno da postoji makroekonomska stabilnost, kao i da postoji fiskalni prostor za održivi rast.