Završena prva konferencija ‘Dani osiguranja u BiH’: Prednosti osiguranja, sigurnost u izazovima

0
1733
Dvadeset dva izlagača i panelista na Konferenciji predstavili su javnosti prednosti osiguranja

Predstavljanje iskustava osiguravatelja u regionu i temama koje se tiču upravljanja rizicima i javnih nabavki, u Sarajevu je u petak završena prva regionalna konferencija struke osiguranja – ‘Dani osiguranja u BiH’.
Dvadeset i dva govornika tokom dvodnevne konferencije, okupljenjim kolegama iz struke, akademskoj zajednici, predstavnicima vlasti i medijima, prezentirali su prednosti osiguranja, kao temeljnog osnova finansijske sigurnosti u izazovima sa kojima se svakodnevno suočava savremeni čovjek.
Govornici i panelisti prve regionalne konferencije bili su istaknuta imena iz struke osiguranja, akademske zajednice i predstavnici osiguravajućih kuća iz zemlje i regije.
“U vremenima kada su prirodne nepogode skoro pa redovna pojava, nestabilno tržište rada, izazovi u sektoru zdravstva, osiguranje lica i imovine primarna je obaveza svakog građana i građanke. Konferencija ‘Dani osiguranja u BiH’, prije svega, imala je za cilj da predstavi prednosti osiguranja i građanima ukaže na mogućnosti i pogodnosti koje ostvaruju kao osiguranici. Veliki odziv kolega iz regije, te predstavljanje najnovijih trendova iz struke osiguranja pokazatelj su uspjeha prve konferencije, te odličan temelj za nastavak rada na poboljšanju usluga osiguranja i pozicije osiguranika u našoj zemlji i regiji“, izjavio je povodom zatvaranja Konferencije generalni sekreter Udruženja društava za osiguranje u FBiH, Ermin Čengić.
Konferenciju je u četvrtak pozdravnim govorom otvorio Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH i direktor Euroherc osiguranja d.d Sarajevo.
On je tom prilikom istakao da osiguranja imaju snažan investicioni potencijal koji je potpuno neiskorišten, da osiguranja nude rješenja od elementarnih nepogoda, rizika, te da osiguravatelji u tome očekuju i podršku vlasti (države).
U obraćanju učesnicima konferencije, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda istakao je značaj industrije osiguranja u ukupnom finansijskom poslovanju zemlje. On je rekao da tržište osiguranja u BiH nastavlja pozitivan trend rasta unatoč općoj ekonomskoj situaciji, visokoj stopi nezaposlenosti, nedostatku investicija i političkoj nestabilnosti.
U okviru Konferencije, održani su paneli o izazovima na tržištu osiguranja u BiH, o osiguranju katastrofalnih rizika i inicijativi za uvođenje obaveznosti osiguranja imovine i od prirodnih katastrofa, te o iskustvima osiguravatelja iz regiona.
O regulatornoj perspektivi i harmonizaciji propisa na tržištu osiguranja u BiH govorili su direktorica Agencije za osiguranje u BiH Emina Jahić te direktor Agencije za nadzor osiguranja u FBiH Dinko Musulin i njegovi  pomoćnici.
O upravljanju rizicima te iskustvima primjene nove regulative EU govorio je Adnan Suljagić iz Triglav osiguranja d.d. Sarajevo, a o javnim nabavkama u osiguranju govorili su Fikret Pljevljak iz Sarajevo osiguranja i dr. Željko Rička, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici.

Vezani tekst: Ministar finansija Vjekoslav Bevanda podržao sektor osiguranja u BiH