Ministar finansija Vjekoslav Bevanda podržao sektor osiguranja u BiH

0
1020
Ministar Bevanda učestovao je na Konferenciji 'Dani osiguranja u BiH'

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda otvorio je danas dvodnevnu Konferenciju Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH, pod nazivom ‘Dani osiguranja u Bosni i Hercegovini’ ističući na taj način značaj sektora osiguranja u ukupnom finansijskom poslovanju jedne zemlje.
“Uspješno funkcioniranje modernog gospodarstva u cjelini ne može se zamisliti bez stabilnog i funkcionalnog tržišta osiguranja“, naglasio je ministar Bevanda u pozdravnom govoru nakon obraćanja predsjednika Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje u FBiH Damira Hadžića.
Ministar Bevanda konstatirao je da tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini nastavlja pozitivan trend rasta unatoč općoj ekonomskoj situaciji, visokoj stopi nezaposlenosti, nedostatku investicija i političkoj nestabilnosti.
“Trendovi u BiH pokazuju da su građani počeli prepoznavati važnost svih vrsta osiguranja te da koriste i proizvode koji ne pripadaju obveznom osiguranju. Da bi se ovakav trend nastavio potrebno je raditi na podizanju svijesti o potrebi za osiguranjem kako kod privatnih osoba tako i gospodarskih subjekata“, istaknuo je ministar Bevanda.
Dodao je da je nužno uvoditi nove tehnologije te kreirati nove proizvode i usluge prema potrebama klijenata čime se u konačnici utječe na troškove poslovanja, poticanje investicija te rast profitabilnosti sektora osiguranja u BiH.
Ministar Bevanda poželio je uspješan rad sudionicima dvodnevne konferencije ‘Dani osiguranja u BiH’ te naglasio da je pozitivna vijest sve bolja suradnja regionalnih osiguravajući društava čemu doprinose i ovakvi skupovi.