Zbog carinskih taksi Kosova, BiH i Srbija gube milione: Najava uvođenja kontramjera

0
753
Šarović - Ljajić: BiH i Srbija trpe milionske štete zbog uvedenih carinskih taksi Kosova

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas u Sarajevu sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, sa kojim je razgovarao o daljim koracima po pitanju diskriminatorskih taksi koje za robu iz dvije države i dalje primjenjuju vlasti Kosova.
Šarović je istakao da je za posljednjih šest meseci Bosna i Hercegovina isporučila 27 miliona eura robe manje na Kosovo nego u istom periodu prošle godine, što je pad od 97 posto. Primjera radi, u prva četiri mjeseca ove godine plasirano je robe u vrijednosti od svega 500 hiljada eura.
Ljajić je istakao da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na Kosovo isporučila za 189,5 miliona eura manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što je pad od čak 80 posto. To praktično znači, rekao je Ljajić, da je šteta nešto veća od milion eura dnevno.
Dvojica ministara su zaključila i da građani na Kosovu takođe trpe štetu zbog uvedenih taksi, jer su cijene na malo povećane za 5,3 posto, vanjskotrgovinski deficit je povećan za 5,4 posto, a uvoz robe za 6,4 posto.
Takođe, na sastanku je konstatovano da su zbog taksi gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa u regionu. Tako na primjer, Dodatni protokol 5 (olakšavanje trgovine u okviru CEFTA) jedino još kosovska skupština nije ratifikovala, Protokol 6 (trgovina uslugama) iako usaglašen, nije potpisan zbog problema koji su izazvani uvođenjem taksi, a za Protokol 7 (rješavanje sporova) nisu ni započeti pregovori iz istog razloga.
Zbog svega toga, Šarović i Ljajić su se složili da bi dvije države trebalo da zajednički nastupaju i sprovode koordinirane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje taksi. Ukoliko takse ne budu ukinute do samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula, dvije zemlje će razmotriti uvođenje različitih modela kontramjera, svjesne da to nije najbolja, ali svakako jeste iznuđena mjera.
S druge strane, od Evropske komisije će se zatražiti veći angažman na hitnoj reformi CEFTA sporazuma. Zbog uvedenih taksi prema dvije države od strane institucija u Prištini, CEFTA de facto ne postoji u onom obliku u kome je formirana prije 13 godina.
Dvojica ministara su se založila za veći stepen ekonomske integracije na Balkanu, koji podrazumijeva stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora bez barijera i komplikovanih procedura, koje otežavaju slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala.