Zbog korona-krize: Fitch agencija snizila rejting za 33 države

0
800
Fitch agencija uvrstila 40 država u negativno predviđanje njihova kreditnog rejtinga

Koliko se pandemija koronavirusa (Covid-19) nepovoljno odrazila na javne finansije niza država govori i podatak da je tokom prvog polugodišta bonitetna agencija Fitch snizila rejting čak za 33 države. No, uskoro će ih biti još više, piše CNBC.
Fitchev direktor za rejtinge James McCormack ističe kako je ta agencija uvrstila 40 država u negativno predviđanje njihova kreditnog rejtinga. To znači da bi ti rejtinzi potencijalno mogli biti sniženi.
“Nikada u istoriji Fitcha nismo imali istovremeno 40 država s negativnim predviđanjem. Već tokom prvog polugodišta snizili smo rejtinge za 33 država što nismo još nikada učinili u toku jedne godine, a kamoli u prvih šest mjeseci”, kazao je McCormack CNBC-u.
Među državama kojima je Fitch snizio rejting nalaze se, primjerice, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija i Hong Kong. Fitchev direktor je pojasnio da je niz država povećalo budžetsku potrošnju kako bi zaštitile ekonomiju od utjecaja mjera suzbijanja pandemije.
Prema očekivanjima agencije, to će narušiti ‘fiskalno zdravlje’ u svih 119 država koje prati Fitch. Takvo pogoršanje može biti u obliku većih budžetski deficita ili manjih suficita, kao i povećanja javnog duga, prenosi Poslovni.hr.
Treba podsjetiti kako je Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio da su mjere suzbijanja širenja koronavirusa naštetile globalnoj ekonomiji više od očekivanja. MMF je upozorio da bi globalni javni dug mogao dosegnuti rekordan nivo od 100 posto svjetskog BDP-a.
Fitch je u majskom izvještaju također upozorio da bi broj bankrota država ove godine mogao dosegnuti rekordan nivo. Argentina, Ekvador i Libanon već su ušli u taj klub jer nisu uspjeli servisirati dug.
Iz Fitcha navode da će u narednom periodu promatrati kako će pojedine države snižavati zaduženost nakon što se ekonomije počnu oporavljati od korona krize.