Zbog poreznog duga: Prodata zaplijenjena imovina Olimpa iz Gračanice za 6,7 miliona KM

0
292
Prodate su nekretnine i pokretne stvari - mašine preduzeća Olimp iz Gračanice

U postupku prinudne naplate Kantonalni porezni ured Tuzla je 10.01.2023. godine izvršio direktnu prodaju zaplijenjene imovine poreznog obveznika – dužnika Olimp d.d. Gračanica, zbog naplate dužnih javnih prihoda.
Cijena za koju je prodata imovina poreznog dužnika Olimpa iz Gračanice iznosi 6,7 miliona KM. Navedeni iznos kupac je u zakonski ostavljenom roku u cijelosti uplatio na račune dužnih javnih prihoda poreznog obveznika – dužnika Olimp d.d. Gračanica. Prodate su nekretnine i pokretne stvari – mašine.
Porezna uprava Federacije BiH saopćila je da poduzima sve mjere i radnje da se dužne obaveze po osnovu javnih prihoda naplate. Međutim, u postupku prinudne naplate zaplijenjena imovina se veoma teško prodaje, odnosno praksa je pokazala da za kupovinu iste uglavnom nema zainteresiranih kupaca. Ako se i pojave, zainteresirani kupci nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti. Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih lica, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu.