Pooštrili mjere: Hrvatska počela da vraća putnike iz BiH i Srbije

0
775
Hrvatska počela provoditi intenzivnije kontrole prema BiH i Srbiji zbog novih slučajeva Covid-19

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović rekao je u petak da je policija već nakon prvih novih slučajeva zaraze vezanima za susjedne zemlje počela provoditi intenzivnije kontrole prema Bosni i Hercegovini i Srbiji.
Božinović je rekao za Jutarnji list da su intenzivnije kontrole počeli provoditi u četvrtak nakon što su se pojavili novi slučajevi zaraze koje su vezane za te zemlje.
“Svako ko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput ekonomskog interesa za našu zemlju”, rekao je Božinović.
Naglasio je da Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset evropskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.
Jutarnji list navodi da su putnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su tokom posljednja dva dana pokušali ući u Hrvatsku, a da nisu imali valjani razlog potkrijepljen dokumentacijom (u što se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje), vraćeni s granice u svoju zemlju.