Zeleni krov – projekt Druge gimnazije Sarajevo

0
1247
Đapo i Alibegović razgovarali i o provedbi projekta energetske efikasnosti u zgradi Druge gimnazije

Federalna ministarica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je s direktorom Druge gimnazije Sarajevo Seidom Alibegovićem o aktualnim projektima ove srednjoškolske ustanove koji se odnose na zaštitu okoliša.
Direktor Alibegović je predstavio projekt ‘green roof’ (zeleni krov), koji je inicirala uprava ove škole zajedno sa učenicima. Riječ je o sistemu koji predstavlja novi ekološki trend u građevinarstvu i arhitekturi gdje su krovovi zgrada djelimično ili u cijelosti prekriveni vegetacijom, zasađenom preko vodootporne membrane.
Ovakvi krovovi često imaju i sisteme drenaže i irigacije, a njihova korist za građevinu i okoliš je višestruka, jer apsorbiraju kišnicu, stvaraju dodatnu toplotnu, zvučnu i drugu izolaciju. Također, uljepšavaju okolinu, jer vegetacija i zelenilo opuštaju ljude, daju čist zrak i snižavaju temperaturu u gradu u ljetnom periodu.
Ministrica Đapo i direktor Alibegović su razgovarali i o načinima i mogućnostima provedbe projekta energetske efikasnosti i u zgradi Druge gimnazije kojim bi, također, bile ostvarene višestruke koristi, jer bi postojeći sistem zagrijavanja bio zamijenjen novim, efikasnijim i jeftinijim, a uz to bi učenici i uposlenici ove škole boravili i radili u zdravijoj sredini.
Dajući podršku ovim projektima, ministrica Đapo je istakla da je Druga gimnazija bila i ostala jedan od brendova glavnog grada Bosne i Hercegovine kada je riječ o obrazovanju, jer su njeni učenici uvijek ostvarivali zapažene rezultate tokom školovanja i kasnije u svim domenima života i rada.