ŽFBiH osigurale nesmetan promet robe, biće dovoljno brašna na policama

0
50
Željeznice osigurale i uredno snabdijevanje ugljem termoelektrana u FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas da su Željeznice FBiH osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snadbijevanje hranom i energijom, te garantuje funkcionisanje ekonomije i radna mjesta.
Željeznice FBiH spustile su cijenu prevoza, te uvezale međunarodnu putanju za dovoz pšenice, čime je ispunjen zahtjev kompanije Klas, a koji se temelji na zahtjevima i opravdanim potrebama građana. To znači da će u idućem periodu biti dovoljno brašna na policama prodajnih centara. Također, ponavljam da imamo i pune robne rezerve i nema potrebe da ih aktiviramo, sve dok smo u stanju osigurati međunarodni promet robe”, izjavio je premijer Novalić za agenciju Fena.
Obaviješten je, kaže, da se odvija željeznički promet roba (uvoz i izvoz) na relaciji Bosne i Hercegovine sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Mađarskom, Češkom i Poljskom.
Novalić je kazao i da su Željeznice FBiH osigurale nesmetano funkcionisanje elektroenergetskog sektora, kroz dopremu uglja za termoelektrane Kakanj i Tuzla, tako da će struje biti dovoljno. “Posebno važno za ekonomiju je što Željeznice nesmetano vrše prevoz roba (za uvoz i izvoz) za potrebe kompanija iz Federacije: Arcelor Mittal, GIKIL Lukavac, Cementara Kakanj, Sisecom Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, HoldINA Sarajevo, Belisar-Studen Agrana Brčko, Hifa Oil itd”, rekao je Novalić, što daje sigurnost za brojne radnika tih firmi i njihovih porodica.
“Željeznice FBiH su takođe na vrijeme uvezale radni staž svim svojim radnicima koji su ostvarili pravo na penziju, a ovu socijalnu dimenziju želim naročito istaknuti. Ovo vrijeme pokazuje koliko je važno da imamo efikasna javna i privatna preduzeća na koja se na naš privredni i socijalni sistem može osloniti”, istakao je premijer Novalić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here