ŽFBiH osigurale nesmetan promet robe, biće dovoljno brašna na policama

0
687
Oslobađanjem Željeznica FBiH plaćanja putarine snižavaju se troškovi poslovanja ove kompanije

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas da su Željeznice FBiH osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snadbijevanje hranom i energijom, te garantuje funkcionisanje ekonomije i radna mjesta.
Željeznice FBiH spustile su cijenu prevoza, te uvezale međunarodnu putanju za dovoz pšenice, čime je ispunjen zahtjev kompanije Klas, a koji se temelji na zahtjevima i opravdanim potrebama građana. To znači da će u idućem periodu biti dovoljno brašna na policama prodajnih centara. Također, ponavljam da imamo i pune robne rezerve i nema potrebe da ih aktiviramo, sve dok smo u stanju osigurati međunarodni promet robe”, izjavio je premijer Novalić za agenciju Fena.
Obaviješten je, kaže, da se odvija željeznički promet roba (uvoz i izvoz) na relaciji Bosne i Hercegovine sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Mađarskom, Češkom i Poljskom.
Novalić je kazao i da su Željeznice FBiH osigurale nesmetano funkcionisanje elektroenergetskog sektora, kroz dopremu uglja za termoelektrane Kakanj i Tuzla, tako da će struje biti dovoljno. “Posebno važno za ekonomiju je što Željeznice nesmetano vrše prevoz roba (za uvoz i izvoz) za potrebe kompanija iz Federacije: Arcelor Mittal, GIKIL Lukavac, Cementara Kakanj, Sisecom Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, HoldINA Sarajevo, Belisar-Studen Agrana Brčko, Hifa Oil itd”, rekao je Novalić, što daje sigurnost za brojne radnika tih firmi i njihovih porodica.
“Željeznice FBiH su takođe na vrijeme uvezale radni staž svim svojim radnicima koji su ostvarili pravo na penziju, a ovu socijalnu dimenziju želim naročito istaknuti. Ovo vrijeme pokazuje koliko je važno da imamo efikasna javna i privatna preduzeća na koja se na naš privredni i socijalni sistem može osloniti”, istakao je premijer Novalić.