Usvojen budžet Brčko distrikta u iznosu od 256,24 miliona KM

0
525
Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta (Foto: Fena)

Skupština Brčko distrikta BiH danas je na vanrednoj sjednici usvojila budžet Distrikta za 2020. godinu u iznosu od 256,24 miliona KM, kao i Zakon o izvršenju budžeta po hitnom postupku.
Predsjednik Skupštine Esed Kadrić rekao je da je privremeno ograničenje u izvršenju određenih rashoda u Zakonu o izvršenju budžeta obezbijedilo da se ne mogu trošiti grantovi koji nemaju zakonsko uporište kao i materijalna sredstva u iznosu od preko 60 posto.
Na ovaj način je zakonom onemogućena realizaciju iznosa od 35 miliona KM koji će trebati za sektor zdravstva i podršku privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, naglasio je Kadrić, prenosi Fena.
Skupština je s usvojenih pet amandmana omogućila da se do sada utrošena sredstva od Kriznog štaba i Vlade Brčko distrikta realiziraju. Za potrebe Inspektorata Kancelariji gradonačelnika je na raspolaganje stavljeno 438.750 KM i još jedan milion KM za operativno postupanje gradonačelnika prilikom donošenja mjera na Kriznom štabu”, rekao je Kadrić.
“Savjesno i odgovorno smo pristupili usvajanju budžeta, uvažavajući trenutak u kome se nalazimo i donijeli smo budžet u kome obezbjeđujemo dodatnih 35 miliona KM kojima će Vlada sa Skupštinom ponuditi kvalitetne programe borbe za radna mjesta u privrednim subjektima na području Brčko distrikta. Do tada imamo sasvim dovoljno sredstava za osnaživanje zdravstvenog sektora i dodatnih sredstava za nabavku medicinske opreme”, istakao je Kadrić.
Kadrić je istakao da je obezbijeđeno i 100.000 KM Odjeljenju za javnu sigurnost za angažiranje nevladinih organizacija, prije svega Crvenog krsta/križa, u borbi protiv koronavirusa. Za materinski dodatak izdvojena su nedostajuća sredstva u iznosu od 1.172.000 KM, a 1.700.000 KM osigurat će se na poziciji rezervi budžeta za realizaciju odluka koje se budu donosile u periodu borbe protiv koronavirusa.