Zgradu Evropskog vijeća u Briselu gradili radnici zaposleni na crno

0
849
EK smatra da bi Booking akvizicija agencije eTraveli dovelo do većih troškova za hotele

Zgradu Evropskog vijeća u Briselu gradili su radnici zaposleni na crno, piše Večernji list prenoseći istraživanju belgijskog dnevnog lista De Standaard.
Riječ je o zgradi u kojoj se organiziraju samiti lidera država članica Unije i primaju najugledniji strani državnici. Impresivno zdanje dobilo je arhitektonske nagrade, ali neki od radnika koji su radili za kompanije podizvođače dok je sve to još bilo gradilište bili su migranti iz zemalja poput Bugarske, Rumunije i Moldavije, koji nisu imali uredne dokumente za rad, nisu bili prijavljeni, primali su platu u gotovini, a katkad nisu uopće bili plaćeni.
Riječ je o malom broju radnika, no istraživanje novinara De Standaarda, koje se temeljilo na svjedočenju jednog bugarskog radnika po imenu Bejhan Dželilov i niza drugih svjedoka, neugodno je za imidž Evropske unije i vrijednosti koje EU predstavlja, simbolizirane i u arhitektonskom rješenju zgrade u Briselu.
Kao glavni izvođači radova na gradilištu bile su odabrane ugledne belgijske građevinske firme Jan de Nul i Interbuild, no one sada nakon javnog otkrića ovih neugodnosti tvrde da nisu znale za postojanje neprijavljenih radnika o kojima govori Dželilov. Njegovo svjedočanstvo tiče se najviše podizvođača po imenu Group Diamond Services, koji je 2015. godine otišao u stečaj.
Prema pisanju medija, osim Bugara, Rumuna i Moldavaca, na gradilištu Evrope iskorištavani su bili i radnici na crno iz Italije, Portugala, Brazila i Španije, posvjedočio je jedan drugi izvor De Standaarda koji je na gradilištu bio inspektor za logistiku i sigurnost.