ZIPS: Publikacija ‘700 pitanja i odgovora’ za finansijske i pravne profesionalce

0
1008
Teme su sistematizovane u više od 20 različitih oblasti iz finansija i prava

Nova ‘Zbirka pitanja i odgovora iz 2017. godine’, izdanje Privredne štampe Sarajevo, objedinjuje oko 700 pitanja i odgovora i službenih mišljenja pojedinih ministarstava i institucija svih nivoa vlasti, od kantonalnih do državnih.
Teme su sistematizovane u više od 20 različitih oblasti iz finansija i prava, kao što su direktni i indirektni porezi, računovodstvo, javne nabavke, radni odnosi, PIO, carine i carinski propisi, stvarno pravo, privredno pravo, obligacioni odnosi, parnični, vanparnični i izvršni postupak, te brojne druge oblasti.
Zbirka je namijenjena računovodstveno-finansijskim djelatnicima i pravnicima u BiH kako bi im olakšala primjenu zakonske regulative pri donošenju važnih poslovnih odluka.
Pitanja iz ovog praktikuma proizašla su iz poslovanja i iskustva privatnih i javnih kompanija, samostalnih preduzetnika, obrtnika, računovodstvenih agencija i drugih fizičkih osoba i pravnih subjekata koji su pretplatnici stručno-informativnog časopisa ZIPS. Odgovore na pitanja dali su finansijski i pravni stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom iz različitih oblasti.
“Ovaj priručnik ima za cilj da olakša primjenu propisa u vrijeme aktuelnih reformi u BiH, sve u funkciji zakonitog i efikasnog postupanja u svakodnevnoj poslovnoj praksi“, izjavio je Almir Alispahić, urednik izdanja ZIPS.
Publikacija sadrži prilog ‘Aktuelna sudska praksa iz građanskog i upravnog prava’ koja obuhvata najaktuelnije odluke Suda BiH, vrhovnih sudova Federacije BiH i Republike Srpske, Apelacionog suda Brčko distrikta, kantonalnih sudova u FBiH, te okružnih i privrednih sudova u RS-u.
Također, Zbirka sadrži i bibliografiju objavljenih tekstova u stručnom časopisu ZIPS.