Znate li koji kvar pokazuje ova lampica upozorenja na instrumet ploči automobila?

Generalno, vozači imaju velike probleme s prepoznavanjem ključnih (ali manje poznatih) lampica upozorenja...

0
913
Simbol uskličnika koji označava kvar u električnom automobilu nije prepoznalo 80% sudionika iz EU

Nova mobilnost donosi i nova svjetla upozorenja na instrumentoj ploči. S električnim atomobilima dolaze novi sistemii, a uz njih idu i indikatori. Premda broj električnih automobila raste, većina vozača ne zna što znači simbol žutog automobila s velikim uskličnikom: označava kvar na električnom sistemu, odnosno probleme s baterijom, kablovima ili vožnji električnim automobilom. Ako svijetli crveno to je znak za neposrednu opasnost.
Britanski osiguravatelj Confused.com naručio je reprezentativno istraživanje na 2.200 sudionika iz 27 zemalja EU. Rezultat je da čak 80 posto sudionika ne bi prepoznalo kvarove na električnim automobilima po indikacijama signalnih lampica.
Općenito, simboli na instrument ploči su crveni, žuti i zeleni, a tu je i plava i bijela signalna boja. Sama boja daje naznaku hitnosti. Plavo svjetlo označava uključena duga svjetla, bijela obično označava informaciju. Zeleno simbolizira aktiviranu funkciju, a žuta je najava problema, potrebno je odmah provjeriti zahvaćeno područje (npr. pritisak u gumama). Crvene lampice su najave ozbiljnih problema i kvarova te signal za brzi poziv mehaničaru.
U anketi je Confused postavljao pitanja i o lampicama koje su već decenijama vezane uz automobile s motorima s unutarnjim sagrijevanjem, prenosi Revija HAK. Rezultati su bili mnogo bolji, ali neki vozači imali su probleme s raspoznavanjem. Na primjer, žuti simbol ABS-a bio je poznat za 35 posto vozača, 32 posto nije prepoznalo žuti simbol s uskličnikom za pritisak u gumama. Savjet, ako imate električni automobil pogledajte knjižicu vašeg vozila i upoznajte se s novim znakovima, a u svakom slučaju ponovite značenje svih simbola.
Pogledajte s kojim su još simbolima ispitanici imali najviše problema… Uglavnom su to lampice za električne automobile, ali ima i onih za hibride.

Čak 77% ispitanih nije znalo da ovaj simbol znači da je aktivirana automatska ‘funkcija krstarenja’ – za uštedu energije
Kada ovaj simbol zasvijetli, električni automobil je spreman za vožnju – 68 posto stanovnika EU nije to znalo
Automobil (hibridno vozilo) vozi u električnom načinu rada – 60 posto nije znalo značenje ove lampice
Ograničena snaga, usporena vožnja – 59 posto ispitanika nije znalo značenje ove lampice