Zukić: Zakonom uređujemo institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture u FBiH

0
154
Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je danas nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Nacrt zakona o poduzetničkoj infrastrukturi, da se primjenom ovog zakona treba stvoriti pravni osnov koji će omogućiti svim nivoima vlasti u FBiH sistemski pristup u planiranju razvoja poduzetniče infrastrukture, ali i cjelokupnog poslovnog okruženja u Federaciji BiH. Ovaj nacrt zakona usvojen je s ciljem da se unaprijedi poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH.
Poduzetničku infrastrukturu čine poduzetničke zone i poduzetničke potporne institucije. Poduzetničke zone su najzastupljeniji i najznačajniji oblik poduzetničke infrastrukutre u Federaciji BiH.
Ključne koristi od uspostave poslovnih zona, kaže Zukić, imaju lokalne vlasti kroz brži ekonomski razvoj, efikasniji instrument privlačenja investitora, punjenje općinskog/gradskog budžeta, te sprečavanje devastacije urbanog prostora.
“Poduzetnici ovim dobivaju infrastrukturno uređen prostor po povoljnim cijenama, mogućnost bržeg rasta i razvoja, dok regija i viši nivoi vlasti bolje upravljaju razvojem, brže i efikasnije planiraju budžet i sufinasniraju razvoj zona”, rekao je Zukić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here