Aktiviran Garancijski fond Vlade FBiH za pomoć privredi, odobrene prve garancije

Podržano je osam kreditnih zahjeva privrednicima u okviru kreditno-garantnih programa, te osigurane garancije za kredite u iznosu od 13.295.000 KM

0
434
Semir Fejzić: Odobreno osam garancija privrednim subjektima u FBiH

Garancijski fond koji je Vlada FBiH uspostavila pri Razvojnoj banci Federacije BiH, kao mjera poticaju oporavka privrede, stavljen je u svoju punu funkciju. Podržano je osam kreditnih zahjeva privrednicima u okviru kreditno-garantnih programa, te osigurane garancije za kredite u iznosu od 13.295.000 KM.
Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa imaju za cilj očuvanje radnih mjesta, održavanje proizvodnje i izvoza, obezbjeđivanje sredstava likvidnosti i osiguranje stabilnog poslovanja.
V.d. predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić ističe da je sa jučeranjim danom odobreno osam garancija privrednim subjektima, te da je nakon potpisanih ugovora o poslovnoj saradnji sa komercijalnim bankama, Garancijski fond Vlade FBiH pri Razvojnoj banci ovih dana aktiviran u punom kapacitetu.
“Podržali smo osam kreditnih zahtjeva privrednim subjektima, te osigurali garancije za njihove kredite po kreditno garantnim programima u ukupnom iznosu od 6.647.500 KM. Garancija obezbjeđuju 50% ukupnog iznosa odobrenog kredita, a prvih osam odobrenih su iz kreditno-garantnog programa za izvoznike. Namjena odobrenih kredita je finansiranje obrtnih i nabavku stalnih sredstava. Mi u narednim danima očekujemo dosta zahtjeva. Sve to govori o opravdanosti poteza Vlade FBiH za formiranjem ovog fonda”, kazao je Fejzić.
Garancije Fonda namijenjene su jačanju kreditnog potencijala poduzetnika za osiguranje izvora finansiranja s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom na privredu FBiH i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje.
Garancije fonda mogu se isključivo odobravati za kreditno-garantne programe namijenjene za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, potom za mikro, mala i srednja preduzeća, te poljoprivredu i prehrambenu industriju, velika preduzeća i izvoznike.
Fejzić je dodao da je prethodno Razvojna banka sa 10 komercijalnih banaka potpisala ugovore o poslovnoj saradnji, čime je aktivirala sredstva Garancijskog fonda i omogućila bankama odobravanje kredita privrednicima i obrtnicima uz korištenje garancije Garancijskog fonda kao instrumenta osiguranja 50 posto odobrenog kredita.
Vlada FBiH je za ovaj fond obezbjedila ukupno 100 miliona KM sredstava, koja služe kao izvor za garancije koje će Razvojna banka, u ime Vlade FBiH izdavati poduzetnicima tj. korisnicima kredita odobrenih kod komercijalnih banaka. Garantni potencijal je peterostruko veći, odnosno iznosi 500 miliona KM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here