Zvizdić: Bez provedbe reformi nema pregovora o članstvu BiH u EU

0
662
Zvizdić na međunarodnoj konferenciji u Mostaru

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovao je danas u Mostaru u radu Treće međunarodne konferencije ‘Pravni i ekonomski aspekti integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju’.
Organizatori konferencije su Pravni i Ekonomski fakultet mostarskog Univerziteta i Ekonomski fakultet Univerziteta iz Zenice. Konferenciju je otvorio rektor Univerziteta ‘Džemal Bijedić’, prof. dr. Elvir Zlomušica.
Zvizdić je tokom obraćanja rekao da su evropske integracije najvažniji vanjskopolitički cilj BiH, koji nema alternative jer želimo uređeno demokratsko društvo, vladavinu prava, ukupnu stabilnost i ekonomski prosperitet. Podsjetio je na cjelokupan historijat odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske unije, od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2008. godine, do odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije početkom ove godine. Rekao je da je Evropska komisija krajem maja objavila i Mišljenje o Podnesenom zahtjevu BiH za članstvo u EU sa 14 ključnih prioriteta gdje je potreban značajan napredak. Dodao je da BiH trenutno očekuje razmatranje Mišljenja na Vijeću EU.
Zvizdić je istakao da samo ozbiljna provedba prioriteta može dovesti do toga da Evropska komisija preporuči Vijeću ministara EU da se BiH dodijeli status države kandidatkinje i da se otvore pregovori o članstvu.
“Samo dosljedan rad i provedba prioriteta će dokazati institucijama EU istinsku i vjerodostojnu opredijeljenost BiH pristupanju Evropskoj uniji u klimi opće zasićenosti i nezainteresiranosti za politiku proširenja imajući u vidu ključne unutarnje probleme EU poput Brexita ili migrantske krize”, rekao je Zvizdić.
Na konferenciji učestvuju naučnici iz regiona, brojni dekani, profesori i politički dužnosnici iz BiH.