Zvizdić i Zarif razgovarali o unapređenju saradnje BiH i Irana

0
892
Zvizdić i iranski ministar Zarif razgovarali o unapređenju saradnje

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je ministra vanjskih poslova Islamske Republike Irana Mohammada Javada Zarifa i upoznao ga o aktualnoj ekonomskoj i političkoj situaciju u BiH.
Tokom razgovora Zvizdić i ministar Zarif su se složili kako Bosna i Hercegovina i Iran imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose i da postoji veliki potencijal za daljnje razvijanje saradnje, posebno u oblasti privrede.
Zvizdić je rekao da to pokazuje i brojna delegacija iranskih privrednika koja je sudjelovala na današnjem privrednom forumu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i da očekuje da se saradnja u svim sektorima intenzivira.
Ministar Zarif je prenio poziv Zvizdiću da posjeti Iran. Izrazili su želju i spremnost za unapređenjem nivoa saradnje, nastavkom posjeta na visokom nivou.
Razgovarali su o mogućnostima za uspostavu platnog prometa i izrazili nadu da će se to pitanje ubrzo riješiti, čime će se otkloniti prepreke jačanju ekonomske saradnje.
Zvizdić i Zarif razgovarali su i o liberalizaciji viznog režima, kako za poslovne ljude, tako i za turiste i građane, kao i o saradnji u oblasti turizma, naučne, tehničke, obrazovne i kulturne saradnje.
Sastanku je prisustvovao ambasador Irana u BiH Mahmoud Heidari.