Zvizdić na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

0
912
Denis Zvizdić boravi u Davosu na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvuje godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu koji ove godine okuplja oko 3500 učesnika, 65 šefova država i vlada i oko 40 čelnika međunarodnih organizacija.
Zvizdić je danas prisustvovao neformalnom okupljanju svjetskih ekonomskih lidera ‘Vrhunac ili preokret za Evropu?’ na kojem se razgovaralo o potrebi jačanja EU i utvrđivanju vanjskopolitičkih prioriteta Evropske unije.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je prisustvovao obraćanju generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, koji je u svom obraćanju, između ostalog, istaknuo da će jedan od ciljeva UN-a biti poboljšanje kapaciteta država članica koje su manje razvijene i kojima treba podsticaj i pomoć kako bi mogli privući kvalitetnije investicije i kako bi mogli poboljšati svoj privredni razvoj.
Zvizdić je prisustvovao i panelu Novi poticaji za Evropu na kojem su panelisti bili premijeri Poljske, Nizozemske, Španije i evropske komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom, kao i obraćanju austrijskog saveznog kancelara Sebastiana Kurtza.
Na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, predsjedavajući Zvizdić se susreo sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i čestitao mu na postignutom uspjehu u vezi sa promjenom imena njegove države. On je rekao da su građani Makedonije izabrali ispravan put koji ih vodi ka EU i NATO savezu.
Takođe, Zvizdić se sastao i sa Marjanom Šarecom, premijerom Slovenije i potvrdili su nastavak dobre saradnje dvije države.
Zvizdić će sutra (25.1.) prisustvovati panelu o Zapadnom Balkanu pod nazivom ‘Stvaranje snažnih partnerstava za rast i mir na Zapadnom Balkanu’.
Na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu je predviđeno održavanje oko 350 sesija, a učesnici foruma će, kako je najavljeno, govoriti o širokom spektru tema, od globalne ekonomije do klimatske krize.