Zvizdić, Zaev i Borisov položili cvijeće na spomenik žrtvama holokausta u Skoplju

0
1391
Premijeri Makedonije, BiH i Bugarske odali počast Jevrejima iz Makedonije, žrtavama holokausta

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Republike Makedonije Zoran Zaev, kao i članovi delegacije Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić priključili su se danas Maršu života u čast i znak sjećanja na Jevreje deportovane iz Makedonije tokom Drugog svjetskog rata.
Kod spomenika ‘7144 makedonska Jevreja’ kod Tvornice duhana u Skoplju, mjesta sa kojeg su makedonski Jevreji deportovani, Zvizdiću i Zaevu se pridružio i premijer Republike Bugarske Boyko Borisov. Tom prilikom su premijeri položili cvijeće na spomenik žrtvama holokausta.
11. marta 2018. godine se obilježava 75. godišnjica od deportacije Jevreja iz Makedonije u logor smrti Treblinka u Poljskoj. Ukupno 7.144 Jevreja iz Skoplja, Bitolja i Štipa tj. oko 98% jevrejskog stanovništva u Makedoniji u to vrijeme bili su poslani na put s kojeg se nikad nisu vratili.

Zvizdić položio cvijeće na spomenik žrtvama holokausta

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodiće bh. delegaciju i na komemorativnoj sjednici Skupštine Republike Makedonije koja se održava danas u Skoplju povodom obilježavanja 75. godišnjice deportacije makedonskih Jevreja.