U Sarajevu danas Kongres dijaspore: BiH je (i) naša domovina

0
1214
Delegati Kongresa će birati novo rukovodstvo Svjetskog saveza dijaspore BiH (Foto: Arhiv)

U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSD BiH) danas će se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održati 9. Kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH, pod nazivom ‘Bosna i Hercegovina je (i) naša domovina’.
U radu Kongresa će učestvovati delegati članica SSD BiH, kao i predstavnici javnog i kulturnog života dijaspore iz Bosne i Hercegovine. Planirano je da Kongresu prisustvuju predstavnici državnih institucija BiH, akreditirani strani ambasadori u BiH i predstavnici nevladinih organizacija.
Kongres će otvoriti Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH, a programom 9. Kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH predviđeno je održavanje okruglih stolova o temi: ‘Uloga dijaspore u ekonomskom razvoju BiH’ i ‘Očuvanje identiteta, kulture i jezika građana BiH u dijaspori’.
Delegati Kongresa će birati novo rukovodstvo Svjetskog saveza dijaspore BiH (predsjednika i dva potpredsjednika SSD BiH, sekretara, Glavni i Nadzorni odbor SSD BiH).
Prije održavanja Kongresa planiran je susret predstavnika Svjetskog saveza dijaspore BiH sa članovima Predsjedništva BiH, kao i prijem u Parlamentarnoj skupštini BiH, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
Generalni pokrovitelj Kongresa je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here