Preko 25 tona odliva zlata na ETF tržištu u oktobru zbog straha od rasta inflacije

0
475
Centralne banke u svijetu su kupile 42 tone zlata u oktobru, najveći kupca Narodna banka Kine

Uprkos obavezi Evropske centralne banke da ne povećava kamatne stope, činilo se da tržišta fondova kojima se trguje na berzi zlata (ETF) reaguju na nivoe inflacije koji nisu viđeni decenijama.
U oktobru je došlo do neto odliva od 25,5 tona (-1,4 milijarde dolara, -0,7% AUM) iz ETF-ova sa zlatom, prema najnovijim podacima Svjetskog savjeta za zlato, navodi Finbold, dodajući da su Evropa i Sjeverna Amerika imale odlive otprilike uporedive veličine, koji su donekle nadoknađeni prilivom u Aziji.
Konkretno, globalna zlatna ETF zaliha pala je na 3.567 tona (203 milijarde dolara) tokom mjeseca, označavajući novi najniži nivo od početka godine, pošto je entuzijazam investitora za zlato na ETF tržištu oslabio nakon pada cijena u avgustu i septembru.
Štaviše, neto dugotrajna neto dugovanja zlata na COMEX-u su porasla, a cijene zlata su ostale snažne, što ukazuje da neki investitori možda prenose svoje zlatne ETF pozicije na fizičku izloženost kao cijenu.
Zlatni ETF-ovi u Sjevernoj Americi i Evropi značajno su doprinijeli mjesečnom povlačenju, pri čemu su najveća sredstva u svakoj oblasti činila većinu ukupnog iznosa.
Otprilike 14,7 tona (-817 miliona dolara) povlačenja zabilježeno je u sjevernoameričkim fondovima, uglavnom zbog gubitaka iz velikih američkih fondova, koji su vjerovatno bili pod utjecajem aktivnosti tržišta opcija oko isteka sredinom oktobra.
Velika Britanija i Francuska ponovo su bile u vrhu evropskog odliva, koji je iznosio 12 tona (703 miliona dolara). Uprkos činjenici da su američke Federalne rezerve (FED) počele da smanjuju kupovinu obveznica ovog mjeseca, samo su kratkotrajni trezori pogođeni prije objave, bez stvarnog efekta na zlato.
Uprkos suprotnim tvrdnjama Evropske centralne banke (ECB), odlivi iz Evrope nastali su kao rezultat povećanih očekivanja rasta kamatnih stopa prije kraja 2022. godine, suočenih sa višedecenijskom inflacijom. Dok su neto prilivi bili pozitivni prethodnih mjeseci, neto odlivi u jeftinim ETF-ovima iznosili su 133 miliona dolara (-2,4 t), pošto su određeni američki fondovi s niskim cijenama slijedili regionalni obrazac.
Izvršni direktor Wheaton plemenitih metala Randy Smallwood kaže da inflacija postaje značajna prijetnja i da sada igra vitalnu ulogu u nabavci robe.
Fondovi koji kotiraju u Aziji imali su priliv od 1,3 tone (74 miliona dolara), predvođeni Kinom, čiji su udjeli porasli na rekordne vrijednosti kao rezultat lošijih ekonomskih pokazatelja i osrednjeg učinka na lokalnim tržištima dionica.

Cijena zlata

Zlato je zaključilo mjesec sa porastom od 1,5%, na oko 1.770 dolara po unci. Model mjesečne atribucije prinosa Svjetskog savjeta za zlato sugerira da je rast zlata u oktobru više vođen rastom inflatornih očekivanja, što pokazuju stope rentabilnosti, nego rastom nominalnih kamatnih stopa u isto vrijeme.

Izvor: Kitco.com

Kao rezultat toga, američke realne stope su pale na najniži nivo od početka avgusta, a dolar je pao, posebno u odnosu na valute zasnovane na robi.
Kao rezultat svjetskih energetskih ograničenja i povećane zimske potražnje u Evropi i Sjevernoj Americi, američke prognoze inflacije skočile su na najviši nivo u posljednjih osam godina.
Uprkos svom najjačem mjesecu od jula, zlato je i dalje u padu od preko 6% u godini zbog nedaća u prvom i trećem kvartalu 2021. godine.
Prosjeci dnevne trgovine zlatom u septembru su se neznatno popeli na 151 milijardu dolara, ali su ostali ispod prosjeka od početka godine od 159 milijardi dolara.