FlixTrain nastavlja širenje Evropom

0
966
Rast u skladu s okolišem: Sve trenutne i buduće FlixTrain vozove pokreće 100% obnovljiva energija

FlixTrain se priprema za ekspanziju u 2020.godini. Nakon vrlo uspješnog lansiranja zelenih vozova u Njemačkoj, FlixMobility najavljuje ulazak FlixTraina i na tržište Švedske. U Francuskoj vlada provodi evaluaciju odabranih ruta kao pripremu za liberalizaciju željezničkog prevoza putnika 2021. godine, dok u Njemačkoj FlixTrain širi mrežu te uvodi nove destinacije. U skladu s planovima širenja najveći izazov je osigurati vozove, posebno kada su u pitanju kratki rokovi.
Dvije godine nakon uspješnog lansiranja u Njemačkoj, prvi međunarodni FlixTrain vozovi krenut će i u Švedskoj prometujući na relaciji Stockholm – Malmö i Stockholm – Göteborg.
“U skladu s porastom potražnje za uslugama prevoza vozom u Švedskoj, FlixTrain nudi najprihvatljiviju alternativu u željezničkom putničkom prevozu bez ugrožavanja kvalitete i dostupnosti, a istovremeno doprinosi prelasku na održivi koncept prevoza”, rekao je Peter Ahlgren, direktor FlixBusa u Švedskoj.

Ispitivanje tržišta Francuske

U proljeće 2019. FlixTrain je najavio svoje preliminarne planove i za francusko tržište željezničkog prevoza putnika. Nacionalna regulatorna agencija za transport ARAFER pozvala je sve zainteresirane strane da dostave svoje planove te se trenutno provodi testna evaluacija odabranih ruta. Liberalizacija tržišta željezničkog putničkog prometa u Francuskoj je najavljena za 2021. godinu, a FlixTrain će procijeniti mogućnosti na francuskom tržištu tokom 2020. godine.
“Liberalizacija tržišta jedinstvena je prilika za stvaranje još bolje ponude prevoza putnicima u Francuskoj”, rekao je Yvan Lefranc-Morin, direktor FlixBusa u Francuskoj.

Jačanje FlixTraina u Njemačkoj

Uz provedbu planova širenja na ostale evropske zemlje, FlixTrain paralelno jača i u Njemačkoj. Nakon povezivanja Berlina i Stuttgarta (preko Frankfurta) te Hamburga i Kölna u 2018. godini, zeleni vozovi od ove godine prometuju i na relaciji Berlin – Köln. Od 15. decembra FlixTrain mreži pridružit će se sedam novih gradova (između ostalih Aachen, Leipzig, Halle (Saale) i Erfurt) na relaciji Berlin – Köln ili Berlin – Stuttgart. Za proljeće 2020. godine FlixTrain je najavio i direktno povezivanje Stuttgarta i Hamburga.
U skladu s planovima širenja veliki je izazov osigurati vozove koji će odgovarati traženim standardima kvalitete. FlixTrain je u pregovorima s brojnim proizvođačima vozova, a cilj je imati vozove koji će koristiti 100% obnovljivu energiju kao što se trenutno koriste u Njemačkoj.