Ko opstruira potpisivanje Memoranduma između Addiko banke i UKK Švicarac?

0
1521
Addiko Bank Sarajevo će ostvarenu dobit iz 2021. od 14,63 miliona KM isplatiti kao dividendu

Povodom zaključka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u vezi sa rješavanjem pitanja kredita sa valutnom kaluzulom u CHF kroz potpisivanje Memoranduma između banke i UKK Švicarac, Addiko bank d.d. je uputila dopis Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.
U dopisu je naglašena spremnost Addiko Bank d.d. Sarajevo na potpisivanje Memoranduma pod uslovima koje je definiralo UKK Švicarac, uz neophodnu podršku najmanje 90 posto korisnika aktivnih kredita, jer se radi o dobrovoljnom rješenju, koje treba obavezati obje strane, tj. Banku i klijente. Prema podacima dostavljenim od UKK Švicarac, samo 223 korisnika aktivnih kredita, odnosno oko 30%, su saglasna sa ovim prijedlogom, što nije dovoljno za cjelovito rješenje, navodi se u saopćenju Addiko banke.
“Ugovori o kreditu su regulisani obligacionim pravom, koje, pored ostalog, podrazumijeva i saglasnost obje strane za promjenu ugovornih odredbi. Dakle, ni mi, ni Udruženje zakonski ne možemo nametati rješenja na koja klijenti koji su ugovorili kredit ne pristaju. Naša je želja riješiti ovo pitanje jedinstveno za sve klijente. Potpisivanje Memoranduma sa Udruženjem koje predstavlja samo manji dio korisnika aktivnih kredita sa CHF valutnom klauzulom, ne bi riješilo ovo pitanje, već bi dovelo do većih problema što je neprihvatljivo”, stav je Uprave Addiko banke.
Iz ove banke podsjećaju da od početka svog rada Banka nastoji riješiti ovo naslijeđeno pitanje.
“To je bio i ključni razlog ponude dobrovoljne konverzije kredita, uz otpis od 30, odnosno 50 posto duga, te fiksnu kamatnu stopu od 5,99% i period otplate u skladu sa mogućnostima klijenta, što je velika većina klijenata i prihvatila. Danas, kao rezultat toga imamo oko 700 aktivnih kredita sa valutnom klauzulom u CHF u Addiko Bank dd Sarajevo. U BiH je ukupno bilo odobreno oko 12.500 kredita sa CHF valutnom klauzulom”, navodi se u saopćenju Addiko banke.

UKK Švicarac: Spremni smo potpisati Memorandum, ali ne i Addiko banka

UKK ‘Švicarac’ danas je obavijestilo Parlament FBiH da Addiko banka ne poštuje zaključak Predstavničkog doma i ne želi potpisati Memorandum koji je dogovoren još u septembru.
“S obzirom da je Addiko banka danas objavila saopćenje u kojem tvrdi da ‘ne može potpisati Memorandum o konverziji kredita u CHF u KM sa Udruženjem ‘Švicarac’ jer nema dovoljno zainteresiranih korisnika kredita za takvo rješenje’, umjesto opširnog odgovora postavljamo pitanje i Addiko banci i bh. javnosti: Ima li neko u BiH (ko ima ovaj nezakoniti kredit), a da ne bi potpisom Memoranduma prihvatio da mu nova rata umjesto dosadašnjih 1.500 KM bude oko 750 KM i uz to da mu banka vrati sve preplaćeno do danas”, navodi predsjednik Udruženja Kemal Duraković.
On dodaje da je ‘upravo ovo pitanje, odnosno njegova suština bila osnova još u septembru prošle godine dogovorenog Memoranduma od kojeg Addiko banka sada bježi i širi lažna saopćenja i dezinformacije prema bh. javnosti i Parlamentu FBiH’, prenosi agencija Patria.
Duraković dalje navodi da nije tačna ni brojka korisnika kredita sa kojima banka izlazi u javnost (danas tvrde da ih je 700) jer je na ročištu po njihovoj tužbi pred Konkurencijskim vijećem BiH njihov odgovor bio: ‘U BiH je podijeljeno 12.500 takvih kredita i do danas ih je riješeno oko 70 posto’, što kada se izračuna iznosi 3.700 neriješenih kredita. “Znači, prije nekoliko dana su tvrdili da preostalih neriješenih kredita u CHF ima 3.700, a u današnjem saopćenju tvrde da ih ima 700”, navodi Duraković.
Iz UKK Švicarac poručuju da su spremni za potpis Memoranduma svaki dan prije prve redovne sjednice PFBiH koji ima sada obavezu donijeti zakonsko rješenje o konverziji CHF-a u KM.

Povezani tekst: Odluka Parlamenta FBiH: Dogovor Addiko banke i Udruženja Švicarac ili zakon o konverziji CHF-a u KM