Addiko grupa u BiH lani ostvarila ukupnu dobit od 9,7 miliona KM

0
1124
Addiko banka je značajno skratila proceduru odobrenja kredita

Addiko Grupacija u Bosni i Hercegovini okončala je veoma uspješno 2017. godinu. Nakon višegodišnjih gubitaka, restrukturirane banke sa novim vlasnicima i novom Upravom 2017. godinu su okončale profitom u ukupnom iznosu od 9,7 miliona KM, pri čemu je Addiko Bank dd Sarajevo ostvarila 5,2 miliona, a Addiko Bank ad Banja Luka 4,5 miliona KM.
Posebnost ovih rezultata leži i u činjenici da je zaokret u poslovanju ostvaren samo tokom jedne godine, sa veoma teškom polaznom osnovom i zaostavštinama iz ranijeg perioda, izazovnom situacijom na tržištu, te negativnim rezultatom od 46,65 miliona KM u 2016. godini.
Obje članice Addiko Grupacije u BiH su ostvarile značajan rast i u Retail i u Corporate segmentu poslovanja. Pored rasta u kreditnom poslovanju, godinu je obilježio i značajan rast depozita, koji omogućava samofinansiranje obje banke, te potvrđuje povjerenje klijenta u stabilnost i kvalitet banaka.
Vlasnici banaka, Advent International i EBRD dodatno su finansijski podržali poslovanje banaka kroz povećanje kapitala, koje je omogućilo modernizaciju poslovne mreže, koja je jedna od najrasprostranjenijih u BiH, te ATM mreže.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here