Adriatic Metals PLC širi područje koncesionog istraživanja u Varešu

0
685
Eastern Mining: Svaki mjesec 100 KM za deset najboljih na smjeru 'Rudar u podzemnoj eksploataciji'

Britanska kompanija Adriatic Metals PLC pronašla je kod Vareša do sada najveće dokaze o velikim količinama metala skrivenih ispod površine tla. Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić odobrio je zahtjev kompanije Adriatic Metals PLC za proširenje zemljišta u odnosu na postojeće koncesiono područje.
Odobrenje je uslijedilo nakon što je zaključen tridesetodnevni period javne obavijesti. Prema uslovima originalnog Ugovora o koncesijama, Adriatic Metals ima tri područja, koja uključuju Veovaču I i Veovaču II i Rupice-Juraševac Brestić.
“Odobrenje koncesije je rezultat rada našeg tima u BiH u suradnji sa lokalnim vlastima. Ovaj proces trajao je mjesecima, a njegov ishod ukazuje na to da su općina Vareš i Zeničko-dobojski kanton spremni na saradnju s kompanijom Adriatic Metals PLC”, izjavio je Paul Cronin, generalni direktor.
Drugim amandmanom Ugovora o koncesijama je proširilo ta područja u polja koja su susjedna prvobitnim područjima. Treći amandman, koji pokriva područja Borovica-Semizova Ponikva; Orti-Selište-Mekuše-Barice-Smajlova Šuma-Mačak (Vareš Istok); i Droškovac-Brezik (Brezik), predstavlja značajan iskorak za kompaniju Adriatic Metals PLC i Vladu Zeničko-dobojskog kantona.
Područje koje je obuhvaćeno novim ugovorom iznosi 3,212 ha ili 32.12 km2. Ukupno područje koje je sada obuhvaćeno koncesijama kompanije Adriatic Metals PLC iznosi 4.078 ha (40.78 km2). Koncesijska taksa u iznosu od 481.000 KM (246.335 €) će biti uplaćena Zeničko-dobojskom kantonu i očekuje se da će 70 posto takes direktno koristiti Općini Vareš.
Planirano je da širenje zemljišta da pristup modernom istraživanju i bušenju širom područja koje ima značajne izglede osnovnih metala, gdje je historijsko istraživanje dalo pozitivne rezultate geofizičkom indukovanom polarizacijom, istraživanjima kopanjem jaraka i uzimanjem uzoraka.