Volvo Trucks lansira novu generaciju teških kamiona s vozačem u fokusu

Nova ponuda iz korporacije Volvo Trucks, korak bliže svojoj viziji – transport bez nezgoda

0
727
Volvo Trucks je lansirao novi evropski asortiman teških teretnih vozila

Volvo Trucks je lansirao novi evropski asortiman teških teretnih vozila koja sadrže inovativne sigurnosne karakteristike, poboljšanu vidljivost i okruženje usmjereno na vozača koje minimizira ometanja poboljšavajući sigurnost za sve učesnike u saobraćaju.
Četiri teška kamiona: Volvo FH, FH16, FM i FMX predstavljaju oko dvije trećine isporuka kompanije Volvo Trucks.
“Naš cilj je da budemo najbolji poslovni partner svojim kupcima, čineći ih još konkurentnijim i pomažući im da privuku najbolje vozače na sve zahtjevnijem tržištu”, kaže Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.
Očekivana rastuća potražnja za prevozom vrši pritisak na dostupnost kvalifikovanih vozača širom svijeta. Na primjer, u Evropi, procjene pokazuju da je oko 20% svih radnih mjesta vozača upražnjeno. Kako bi kupcima pomogao pri zapošljavanju i zadržavanju najboljih vozača, Volvo Trucks se fokusirao na razvoj novih kamiona kako bi ih učinio sigurnijim, efikasnijim i atraktivnijim radnim alatima za kvalifikovane vozače.

Volvo FH je dostupan sa Euro 6 LNG motorom na plinski pogon

Različiti modeli kamiona u ponudi kompanije Volvo Trucks dostupni su sa više različitih modela kabina i mogu se optimizovati za širok raspon primjena. U kamionima za duga putovanja sa teškim teretom, kabina je često vozačev drugi dom. U kamionima za regionalni transport ona često služi kao pokretna kancelarija, dok su kamioni u građevinskoj industriji robusni i praktični radni alati.
Prema tome, vožnja, udobnost, ergonomija, nivo buke, upravljivost i sigurnost bili su ključni tokom razvoja svih novih modela kamiona. Vanjština kamiona je takođe nadograđena kako bi odražavala nove karakteristike kamiona i proizvela atraktivan cjelokupni dizajn.
“Novi proizvodni program sadrži napredne sigurnosne tehnologije koje nam, u kombinaciji s odgovarajućim ponašanjem vozača, mogu pomoći da se približimo svojoj viziji – od nula nezgoda”, kaže Anna Wrige Berling, direktorica za sigurnost saobraćaja i proizvoda u korporaciji Volvo Trucks.

Novi Volvo FH sa funkcijom I-Save kombinuje novi D13TC motor

Nova kabina s više prostora i bolju vidljivost

Nova kabina kamiona Volvo FM i Volvo FMX se isporučuje s brojnim poboljšanjima vidljivosti za vozača, uključujući veća stakla, spuštenu liniju vrata i nove retrovizore. Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem ugaone kamere kod saputnika koja pruža dodatni prikaz bočne strane kamiona na bočnom ekranu od 9 inča. Kamera je dostupna i na modelima Volvo FH i Volvo FH16.

Volvo FMX kamioni u građevinskoj industriji robusni i izdržljivi

Na svim vozilima bočni ekran se može koristiti za nadziranje do osam kamera, od kojih četiri istovremeno, što znači da je vozaču lako dostupan pogled i na kamion i na okruženje.
Volan je opremljen funkcijom nagiba upravljačkog vratila koja omogućava da se položaj za vožnju pojedinačno prilagođava u većoj mjeri. Donji krevet u kabini za spavanje postavljen je na višu poziciju nego prije, što omogućava veću udobnost i stvara dodatni prostor za odlaganje ispod.
Dnevna kabina ima novi pretinac za odlaganje zapremine 40 litara sa unutrašnjim osvjetljenjem na stražnjem zidu. Udobnost kabine dodatno je poboljšana ojačanom izolacijom koja štiti od hladnoće, vrućine i buke, dok senzorski kontrolisana klimatska jedinica s karbonskim filterom podstiče dobar kvalitet zraka u svim uslovima.

Modeli opremljeni novim interfejsom za vozače

Vozačko područje sada ima potpuno novi interfejs za informisanje i komunikaciju, čiji cilj je da olakša pregled i upravljanje različitim funkcijama, smanjujući stres i ometanje.
Instrument-tabla je potpuno digitalizovana, sa ekranom od 12 inča, što vozaču olakšava izbor potrebnih podataka u bilo kom trenutku. Vozaču je na dohvat ruke dostupan dodatni bočni ekran od 9 inča za Infotainment, navigaciju, transportne informacije i video nadzor. Funkcijama se može upravljati pomoću tipki na volanu, upravljanja glasom ili direktno putem ekrana osjetljivog na dodir i ekrana upravljačke ploče.

S bočnim ekranom je vozaču lakši pogled na kamion i na okruženje

Poboljšani sigurnosni sistemi za izbjegavanje nezgoda

Sigurnost je dodatno poboljšana funkcijama kao što su prilagodiva duga svjetla u modelima Volvo FH i Volvo FH16, a to je rješenje koje je među proizvođačima kamiona prvi lansirao Volvo Trucks. Sistem poboljšava sigurnost za sve učesnike u saobraćaju tako što automatski onemogućava odabrane segmente prednjih LED svjetala kada kamion ide u susret dolaznom saobraćaju ili prilazi drugom vozilu odzada.
Vožnja je takođe olakšana poboljšanim prilagodivim tempomatom (ACC) za brzine do 0 km/h i tempomatom za spust koji automatski aktivira kočnice točkova kada je potrebna dodatna sila kočenja za održavanje konstantne brzine pri spustu.
Elektronski sistem kočenja (EBS), koji je preduslov za sigurnosne karakteristike kao što su kočioni sistem za hitne slučajeve i elektronske kontrole stabilnosti, sada je standard na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa sigurnosnim sistemima pomoći za vožnju unutar trake i pomoći za održavanje stabilnosti, takođe je dostupan kao opcija. Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova uočava saobraćajne znakove na cestama, kao što su ograničenja preticanja, vrste ceste i ograničenja brzine, te ih prikazuje na instrument tabli.
Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem ugaone kamere kod saputnika koja pruža dodatni prikaz bočne strane kamiona na bočnom ekranu.

Efikasni motori i alternativni pogonski sklopovi

I prirodno okruženje i ekonomija su važni faktori za prevozničke kompanije. Na mnogim tržištima Volvo FH i Volvo FM su dostupni sa Euro 6 LNG motorom na plinski pogon, koji nudi ekonomičnu potrošnju goriva i performanse koje se mogu porediti s onima koje nude ekvivalentni dizelski Volvo kamioni, ali s daleko manjim uticajem na klimu.
Motor na plinski pogon može raditi ili na bioplin, koji smanjuje emisiju CO2 do 100 procenata, ili na prirodni plin koji smanjuje emisiju CO2 do 20 procenata u poređenju s ekvivalentnim dizelskim Volvo kamionima. Ovo se odnosi na emisiju iz vozila tokom upotrebe, poznatu pod nazivom ‘tank-to-wheel’ (od rezervoara do točkova).
Novi Volvo FH može se prilagoditi i novom efikasnom Euro 6 dizel motoru, koji je uključen u I-Save paket koji omogućava značajne uštede goriva i smanjenje emisija CO2. Na primjer, pri dugim putovanjima sa teškim teretom, novi Volvo FH sa funkcijom I-Save kombinuje novi D13TC motor sa paketom funkcija i može vam uštediti i do 7% goriva. Tu su takođe poboljšanja za verzije Euro 3 i 5 s funkcijama kao što su Volvo pomoć za obrtni moment.