Aerodrom Bihać bi mogao biti otvoren 2023. godine

0
3642
Vrijednost projekta izgradnje Aerodoroma Bihać procjenjuje na oko 25 miliona eura

Bihaćki aerodrom na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine očekuje se da će biti otvoren za komercijalnu upotrebu 2023. godine, a u toku su radovi na dionici od 300 metara planirane staze od 2,2 kilometra.
“Izgradnja ide po planu. Želimo svima pokazati da je bihaćki aerodrom vjerodostojan projekat”, izjavio je generalni direktor Aerodroma Bihać, Elvedin Sedić.
Dionica staze od 300 metara koja će se koristiti za testiranje procjenjuje se na 1,1 milion eura. Vlada Federacije BiH je ove godine izdvojila 1,8 miliona eura za ovaj aerodrom. Pored razvoja testne piste, aerodrom u Bihaću će koristiti dio državne pomoći za finansiranje eksproprijacije zemljišta potrebnog za ovaj projekt.

U toku su radovi na izgradnji 300 metara dionice od ukupno 2,2 km planirane piste

Prema riječima Sedića, u posljednje dvije godine je eksproprizirano oko 260.000 kvadratnih metara zemlje. Nadalje, izgrađen je pristupni put prema budućem aerodromskom kompleksu, a postavljena je i ograda.
“Finansiranje bi trebalo djelomično doći od komercijalnih banaka i Evropske banke za obnovu i razvoj. Očekujemo da će aerodrom biti završen za četiri godine”, kazao je Sedić, navodi portal Ex-Yu Aviation.
Međutim, generalni direktor upozorio je da su aerodromu i dalje potrebna sredstva za finansiranje projekta. Cijeli projekt Aerodroma Bihać uključuje izgradnju terminalne zgrade, piste i kontrolnog tornja, čija se vrijednost procjenjuje na oko 25 miliona eura.
Bosna i Hercegovina trenutno ima četiri međunarodna komercijalna aerodroma – Sarajevo, Tuzla, Banja Luka i Mostar, koji su primili ukupno 803.264 putnika u prvoj polovini ove godine.