Kinezi će koncesiono graditi autoput Banja Luka – Prijedor

0
751
Izgradnja dionice Banja Luka-Prijedor koštaće oko 297 miliona eura a finansiraće je kineska kompanija

Ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić najavio je danas da bi u septembru trebalo da se potpiše konačni ugovor s kineskom kompanijom iz Shandonga o realizaciji projekta izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor, vrijednog oko 297 miliona eura.
Koncesija će biti dodijeljena na period od 30 godina, a finansije za izgradnju treba da osigura kineska kompanija, s tim da projekat treba da bude strukturisan bez garancija BiH.
Trninić je rekao da će obaveza tog bh. entiteta biti da izvrši eksproprijaciju zemljišta na predviđenoj trasi, a otvorena je mogućnost da se autoput, u prvoj fazi dužine 42 kilometra, zatim nastavi i prema Bosanskom Novom, kao i brzi put u pravcu Bosanske Dubice.
Direktor Autoputeva RS-a Dušan Topić je na pres-konferenciji rekao da je ovo prvi koncesioni ugovor, kao jedan novi vid finansiranja izgradnje autoputeva u RS-u.
Ministar saobraćaja i veza RS-a je još rekao da su u Sofiji na samit “16+1” otišli na poziv Kineske ambasade u BiH, kako bi potpisali ove sporazume, prije zvaničnog početka samita premijera. Tvrdi da je bh. delegacija, u kojoj su bili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović bila protiv unošenja tih sporazuma u zvanični protokol.
Ipak, kako kaže, na prijedlog kineske strane potpisan je protokol o okončanju pregovaračkog postupka u vezi s izgradnom autoputa Banja Luka – Prijedor s kineskom kompanijom China Shandong International and Tehnical Cooperation.
Drugi protokol je o saradnji u vezi s projektom izgradnje autoputeva Doboj – Vukosavljanje (Koridor 5c) i Doboj – Brčko, prenosi Fena.
Ranije je Vlada RS-a usvojila Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor, nakon čega je resorno ministarstvo počelo pregovore za dodjelu koncesije za ovaj projekat kompaniji China Shandong International and Tehnical Cooperation.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here