Aerodrom Mostar pregovara o uvođenju novih letova

0
690
Aerodrom Mostar prihvatio je 31.265 putnika u 10 mjeseci, porast za 14% u odnosu na isti period lani

Aerodrom Mostar saopćio je da je u razgovorima s dva niskotarifna avioprevoznika o uvođenju letova, a ishod tih razgovora bit će poznat do kraja idućeg mjeseca.
“Povećanje putničkog prometa ovisit će o ishodu tih pregovora”, rekao je direktor za planiranje i razvoj aerodroma Mostar Marko Đuzel, ne želeći otkriti o kojim aviokompanijama je riječ.
Prem navodima portala Ex Yu Aviation, vjeruje se da je jedna od tih kompanija Ryanair, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci u pregovoru s aerodromom Mostar. Dvije strane su u više navrata vodile razgovore od 2012. Prethodno je predloženo da niskobudžetna aviokompanija uvede usluge iz Charleroija, Frankfurta i Osla u Bosnu i najveći hercegovački grad. Međutim, također postoji snažan potencijal da avioprevoznik može koristiti vjerski turizam na linijama iz Italije i Poljske.
Tokom proteklih nekoliko godina, Arodrom Mostar pregovarao je i s Wizz Air-om. Tokom 2012. godine, dvije su strane razgovarale o uvođenju letova iz Dortmunda i Malmea, ali aviokompanija se na kraju odlučila da leti iz Tuzle.
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u BiH izrazila je spremnost pružiti finansijsku pomoć avioprevoznicima koji opslužuju Mostar. Odobren je petogodišnji sporazum o subvencijama s Eurowingsom 2018. Niskobudžetnom avioprevozniku dodjeljuje se nešto više od četvrtine miliona eura godišnje do 2023. godine za sezonske letove iz Dusseldorfa i Stuttgarta.
Kanton također pruža finansijsku pomoć za održavanje usluge Croatia Airlinesa koja se održava tokom cijele dvije godine tijekom cijele godine između Zagreba i Mostara. Sporazum se procjenjuje na pola miliona eura godišnje.
Aerodrom Mostar opslužio je 31.265 putnika u periodu januar – oktobar, što je povećanje za 14% u odnosu na isti period prošle godine. Rast je rezultat povećanja kapaciteta u ime Eurowings-a koji je upravljao većim avionima na svojim letovima iz Njemačke, kao i povećanja broja čarter letova prema Italiji, kojima upravlja FlyBosnia. Aviokompanija sa sjedištem u Sarajevu planira 16. decembra započeti redovni jednosedmični let iz Mostara do Rima, što će, kako se očekuje, dodatno doprinijeti rastu putnika na aerodromu u zimskim mjesecima.