Aerodrom Sarajevo počinje godinu sa padom

0
1349
Otkazivanje letova i prizemljenja aviona zbog pandemije koronavirusa pogodilo je aerodromski sistem

Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi smanjenje broja putnika u prvom mjesecu ove godine: prošlo je ukupno 53.485 putnika, što je smanjenje od 1,2 posto u odnosu na 2018. godinu.
Takođe, zbog nepovoljnih vremenskih uslova na Aerodromu Sarajevo u januaru je za 10,9 posto smanjen i broj aviona (ukupno 819), navodi portal Ex YU Aviation.
“Uprkos žestokoj konkurenciji, aerodrom stalno radi na privlačenju novih avio kompanija i nastoji da se prilagodi individualnim i specifičnim potrebama svakog prevoznika. Menadžment aerodroma preduzima ambiciozne infrastrukturne projekte i druge investicije u cilju daljeg proširenja kapaciteta i jačanja kapaciteta. svoju vodeću ulogu na bosanskom tržištu”, kažu iz Aerodroma Sarajevo.
Ove godine Aegean Airlines, Flynas i Tunsiair Express planiraju lansirati nove sezonske letove za glavni grad Bosne i Hercegovine, dok će start-up FlyBosnia također početi s radom u Evropi i na Bliskom istoku. Određeni broj prevoznika će također povećati svoje frekvencije u Sarajevu, posebno u Turkish Airlinesu, koji će dodati još tri sedmična leta iz Istanbula na ukupno 21 sedmično.