Air Montenegro dobio međunarodnu oznaku MNE

0
416
Air Montenegro će se u vazduhoplovnim operacijama prepoznavati po svojoj oznaci MNE

Nova nacionalna aviokompanija Air Montenegro dobila je od Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) novu oznaku (ICAO code) i pozivni znak (call sign). Air Montenegro će se u vazduhoplovnim operacijama prepoznavati po svojoj oznaci ‘MNE’, dok je radijski pozivni znak preko kojeg će posade njegovih aviona komuniciratri sa kontroloom leta i ostalim učesnicima u vazdušnom saobraćaju ‘Mount Eagle’ (planinski orao).
Potvrđeno je to podgoričkim ‘Vijestima’ iz menadžmenta kompanija koja sjutra počinje prve komercijalne letove prema Beogradu.
Iz kompanije su saopštili da se ICAO oznaka poklopila sa međunarodnom skraćenicom za Crnu Goru – MNE, te da je rijedak slučaj da državna kompanija ima oznaku kao i država, dok se sa pozivnim znakom povezuju sa državnim grbom.
Iz kompanije se nadaju da će do kraja ljeta imati i oznaku IATA (Međunarodno udruženje aviokompanija) za koju su pokrenuli proces dobijanja.
Kompanija je, kažu, sve letačko, kabinsko i tehničko osoblje koja sada imaju preuzela iz bivše nacionalne aviokompanije Montengro Airlines (MA), te da je 10 pilota i 16 članova kabinske posade za sada dovoljno da opsluži jedan avion koji će na početku biti u upotrebi.
Kompanija je sklopila dva ugovora o održavanju vazduhoplova sa slovačkim kompanijama Consolidated Aerospace Industries i Austrian Airlines Technik-Bratislava.