Kia predstavila novi SUV Sportage za 2022.

0
2829
Kia Sportage 2022. je peta generacija SUV-a

Južnokorejski proizvođač automobila Kia otkrio je (uoči službenog predstavljanja za odabrana tržišta) novi model SUV-a Sportage za 2022. godinu. Nekoliko slika koje je objavila Kia pokazuje kako se peta generacija ovog SUV modela promijenila u pogledu stila i tehničkih nadogradnji.
Kia Sportage za 2020. dijeli istu N3 platformu koja se koristi za nove Hyundai Tucson i Kia K5 SUV. Dizajn modela 2022 Sportage je znatno promijenjen u odnosu na prethodne verzije. Prednja strana Sportage SUV-a dobila je ravne linije s velikom rešetkom, podijeljenu u uglovima LED dnevnim svjetlima u obliku bumeranga, iza kojih su glavna svjetla.
Straga, Sportage SUV 2022 ima sličnost sa dizajnom vrata prtljažnika Kia EV6 i linijom krova. Stražnja svjetla povezana su vodoravnom trakom koja prolazi preko zadnjih vrata, za razliku od čistog dizajna obojenog debelim crnim odbojnikom, kojem je dodan zaštitnik ‘skijaške ploče’.
Peta generacija SUV Sportage takođe će imati verziju Sportage X-Line, s robusnijim izgledom i terenskim osobinama.

Unutrašnjost novog SUV-a Kia Sportage za 2022. godinu

Kabina nove generacije Kia Sportage je dobila luksuzniji i ugodniji prostor za putnike, a dominira veliki vodoravni ekran na kojem se nalaze digitalna kontrolna ploča i sistem za informiranje i zabavu. Otvori za kontrolu klime sada imaju trodimenzionalni efekat. Kia Sportage 2022 takođe dobija novi multifunkcionalni volan.
Kia je takođe zamijenila tradicionalnu ručicu mjenjača rotacijskim biračem brzina unutar Sportagea 2022. godine. Zupčanici takođe imaju selektor načina vožnje, kontrole grijanja i ventilacije sjedišta.
Kia još nije otkrila detalje o pogonskom sistemu SUV-a iz 2022. godine i ostalim specifikacijama vezanim za dinamiku pogona. Međutim, s obzirom da istu platformu dijeli s Hyundai Tucsonom i Kia K5, vjerovatno će dobiti 2,5-litarski atmosferski motor, priključnu hibridnu varijantu kao i turbo verziju.
Za sada nisu objavljene ni cijene novog modela, a u ponudi bi se trebale naći i opcije s prednjim i pogonom na sva četiri točka.