TAS Expo u znaku 50. godišnjice početka proizvodnje automobila u BiH

0
1691
U Vogošći izložena VW vozila koja su proizvedena i montirana u TAS-u

U Vogošći se u ovog vikenda održava manifestacija u povodu 50. godišnjice od početka proizvodnje automobila u Sarajevu, odnosno od osnivanja Tvornice automobila Sarajevo (TAS). Tim povodom je Auto 4×4 Club organizirao manifestaciju TAS Expo u cilju prezentacije svih modela vozila koja su proizvedena u Bosni i Hercegovini.
Podsjetimo, prije početka proizvodnje automobila u Vogošći, preduzeće Pretis je na osnovu ugovora iz 1963. godine sa njemačkom tvornicom NSU proizvodilo skutere i motocikle Prima i Maxi. Rađeni su po licenci njemačke tvornice, ali su ugrađivani i pojedini dijelovi domaće proizvodnje.
U Vogošći su od 1965. godine montirani i automobili iz programa tvornice NSU. Bili su to modeli NSU Prinz 1000, te modeli 110 i 1200. Montirano je prosječno pet hiljada ‘Prinčeva’ godišnje. Ipak nisu imali status domaćeg automobila, jer nije ugrađivano dovoljno dijelova domaće proizvodnje.
Tvornice Pretis, Pobjeda iz Goražda, Igman iz Konjica i Slavko Rodić iz Bugojna formirale su 1968. godine složno preduzeće Metalna industrija UNIS. Proizvodni program Pretisa baziran je potom na proizvodima namjenske industrije, a proizvodnjom automobila bavio se TAS, formiran 1969. godine, na temelju ugovora koji je UNIS zaključio sa njemačkim koncernom Volkswagen AG.

U Vogošći je od 1976. obavljana montaža modela VW Golfa 1, a od 1985. Golfa 2

U Vogošći je potom, od 1972. godine, obavljana montaža različitih modela popularnog Volkswagena Bube. Tako je počela duga tradicija proizvodnje automobila Volkswagen u Bosni i Hercegovini. Bubu su 1976. godine naslijedili VW Golf 1 i Jetta, a od 1985. godine Volkswagen Golf 2. U 1982. godini počinje i montaža VW Caddy-ja. Prosječna proizvodnja u ovoj tvornici je bila oko 25 hiljada Golfova godišnje.
Nakon rata u BiH, firma Volkswagen Sarajevo početkom 1998. godine pokreće SKD montažu nekih modela Škode (Felicia, Fabia, Octavia, Superb), Volkswagena (Polo, Golf, Passat) i Audija (A3, A4, A6, A8, Q7), koja je trajala do kraja 2008. godine.
Svečana ceremonija otvaranja ove manifestacije održana je danas u firmi Volkswagen Sarajevo u Vogošći, a prisutnima su se obratili Malik Šišić ispred kompanije Volkswagen Sarajevo, Mirsad Jašarspahić, ispred Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća.
Ovom prilikom prisutni su obavješteni da je pokrenuta incijativa sa ciljem otvaranja Tehničkog muzeja u krugu ove fabrike gde bi bila izložena vozila koja su ovdje proizvedena, kao i automobili koji su montirani od 1998. do 2008. godine.
Nakon defilea vozila proizvedenih u TAS-u su izložena na Trgu ispred Kulturno-sportskog centra u Vogošći. Izložba traje dva dana. Ova manifestacija se održava u sklopu ‘Vogošćanskih dana’.