U Tuzli održan GEFF energetski efikasni dan: Kako uštediti energiju i novac

0
809
Posjetioci u Tuzli su se mogli upoznati sa energetski efikasnim proizvodima i kreditnim linijama

EBRD GEFF program u saradnji sa Sparkasse bankom i Partner mikrokreditnom fondacijom, te vodećim proizvođačima i prodavačima zelenih tehnologija u BiH, organizovao je u subotu ‘GEFF energetski efikasani dan’ na Trgu slobode u Tuzli.
Tom prilikom proizvođači i prodavači energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstaviti zelene tehnologije kao što su: toplotna pumpa, peć na pelet, energetski efikasni prozori, krovni prozor i solarni kolektor, čija implementacija u stanovima ili kućama omogućava značajne uštede novca, veći komfor doma, ali i smanjuje zagađenost zraka i na taj način koristi okruženju u kojem živimo, prenosi Tuzlanski info portal.
Na ‘GEFF energetski efikasnom danu’ posjetitelji su se mogli na jednom mjestu upoznati sa energetski efikasnim proizvodima kompanija Lafat, VELUX, Vokel i Yavuz, ali i sa GEFF kreditnom linijom, koja se realizuje u saradnji sa partnerskim finansijskim institucijama – Partner MKF i Sparkasse banka, a putem koje se projekti energetske efikasnosti mogu jednostavno realizovati uz EU finansijski podsticaj do 20% od vrijednosti investicije.
Mjere energetske efikasnosti za cilj imaju smanjiti potrošnju električne i toplotne energije u domaćinstvima, te povećati udobnost i kvalitete života ljudi. Svaki građanin može trošiti energiju efikasno i pri tom uštediti novac.
EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogao građanima BiH da saznaju koliko energije i novca mogu uštediti primjenom pristupačnih visoko energetski efikasnih tehnologija. Vlasnici stanova i kuća sada mogu samostalno izračunati uštede i saznati uz pomoć kojih tehnologija povećati energetsku efikasnost doma i smanjiti zagađenost zraka.