Volkswagen prekida saradnju s Preventom

0
1216
Njemački mediji pišu da je Volkswagen već donio odluku o prekidu saradnje s Grupom Prevent

Automobilski koncern Volkswagen (VW) odlučio je prekinuti saradnju s Grupom Prevent, njemačko-bosanskom kompanijom Nijaza Hastora koja je isporučivala dijelove, piše njemački tabloid Bild.
Još u avgustu 2016. je više pogona Volkswagena moralo prekinuti proizvodnju jer im neke firme Grupe Prevent nisu isporučile dijelove s obzirom da nije postignut dogovor o uslovima isporuke. Tako npr. Preventova firma ES Automobilguss nije Volskwagenu isporučila dijelove za mjenjače, a Car Trim istog vlasnika nije isporučio presvlake za sjedala.
Kako javlja Bild, Volkswagen je krajem prošle sedmice donio odluku o prekidu saradnje s Grupom Prevent, jedina iznimka bi trebala biti firma Halberg Guss, prenosi DW.
Isti list piše kako se Volkswagen proteklih godina trudio pronaći alternativu za dijelove koji su im stizali iz Grupe Prevent i kako je isporuka konačno organizirana.
Prevent već godinama vodi sudski spor i s koncernom Daimler kojeg je Grupa Prevent tužila jer je 2014. prestao preuzimati presvlake za sjedišta koje proizvodi Prevent, iako je nedugo prije toga potpisan ugovor o saradnji. Prevent zbog toga traži odštetu od Daimlera u iznosu od oko 40 miliona eura, prenosi novinska agencija dpa.