Nakon uvođenja novih akciza za puteve: Raspodjela 64,5 miliona KM na čekanju

0
832
Za dva mjeseca od uvođenja novih akciza prikupljeno 64,5 miliona KM

Na podračunu Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ukupno je prikupljeno 64,5 miliona KM posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.
Prikupljena sredstva biće raspoređena kada Upravni odbor UIO donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava entitetima i Brčko distriktu, navode iz UIO.
Od 01.02.2018. godine od kada se primjenjuju Izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je uvedena posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, ukupno je prikuljeno 64,5 miliona KM (11 miliona KM putarine prikupljene dok je iznosila 0,10 KM i 53,5 miliona KM putarine koja se naplaćuje 0,25 KM po litri).
Kada su usvajane izmjene Zakona o akcizama, u istom setu su usvojene i dopune Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i dopune Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Na ovaj način je otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa UIO kod Centralne bake BiH gdje se prikupljaju sredstva od putarine namijenjene izgradnji autoputeva i izgradnji i rekostrukciji ostalih puteva u BiH.
Radi se namijenskim sredstvima koja su i odvojena na poseban podračun Jedinstvenog računa. Ova sredstva UIO će moći rasporediti entitetima i Brčko distriktu onog trenutka kada Upravni odbor UIO donese posebnu odluku o koeficijentima raspodjele prema korisnicima. Dok se oduka ne usvoji sredstva se ne mogu rasporediti, saopćeno je iz UIO BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here