Airbusova ‘Ptica grabljivica’ kao koncept aviona budućnosti

0
1191
Novi biomimikrijski koncept aviona: Inspiriran je efikasnom mehanikom i biologijom ptica

Airbus je u petak na britanskoj aeronautičkoj izložbi Royal International Air Tattoo službeno predstavio svoj koncept aviona radnog naziva ‘Ptica grabljivica’.
Ovaj model nema za cilj postati stvarni avion, već je njegova svrha nadahnuti nove generacije inženjera koji bi trebali poduzeti radikalne i hrabre korake, upotrijebiti nove tehnologije te hibridne pogone i kompozitne materijale da stvore sasvim drugačiji avion budućnosti.
Koncept novog aviona opisuje i slikom dočarava hibridno-električni avion s elisno-mlaznim (turboprop) motorom zamišljen za letove na kraćim udaljenostima. Inspiriran je efikasnom mehanikom i biologijom ptica, te pokušava replicirati neke prirodne principe u području letenja. Tako u biti ima za cilj biomimikrijom (oponašanjem prirode) doći do ekološki održive avijacije koja je čišća, ‘zelenija’ i tiša od sadašnje, prenosi Bug.hr.
Cilj cijelog projekta je, kažu u Airbusu, osim golicanja mašte mladih inženjera, postići i ‘wow’ efekt ovakvim dizajnom: krila nalikuju ptičjima, kao i ‘perje’ na njihovim krajevima. Priroda, uostalom, često služi kao dobar primjer u inženjerstvu i dizajnu. Još je Leonardo da Vinci u 15. vijeku radio na konceptima mehaničkih letjelica koje su oponašale izgled i funkcioniranje ptičjih krila.
Prikazivanjem svoje ‘Price grabljivice’ Airbus ujedno želi obilježiti i 50. rođendan kompanije koja će ga službeno proslaviti u decembru 2020. godine.