U Rusiji iskopan smaragd težak 1,6 kilograma

0
1805
Smaragd težak 1,6 kilograma je najveći kamen iskopan u Rusiji u posljednjih 30 godina (Foto: Rosteh)

U Marijinskom nalazištu na Uralu, u blizini Sverdlovska, iskopan je najveći u posljednjih 30 godina u Rusiji pronađen smaragd, čija je težina 1,6 kilograma, a procijenjena vrijednost zajedno s izvađenim dragim kamenjem 32 miliona rubalja (oko 430 hiljada eura).
Ovo je najveći kamen iskopan u Rusiji u posljednjih 30 godina. Kristal smaragda težak preko dva kilograma pronađen je 1990. godine, a potom je prošle godine iskopan kamen čija je masa iznosila 1540 grama, saopćeno je. Po riječima generalnog direktora Marijinskog nalazišta, kamen je na površinu iznesen praktički u izvornom obliku, a njegove ravne stranice govore da je riječ o rijetkom mineralu, prenosi Russia Beyond.
Smaragd je pronađen u rudniku na dubini od 260 metara. Riječ je o pravom prirodnom uzorku, jedinstvenom ne samo po svojim dimenzijama, nego i formi kristala. Stručnjaci su ga na temelju boje svrstali u drugu klasu (‘zeleni’), a po kategoriji u treću, zbog prisustva prirodnih pukotina.
Inače, najveći u istoriji kristal smaragda težak 28 kilograma pronađen je u Brazilu 1974. godine, a najveći obrađeni kristal smaragda ima masu od 7,5 kilograma.
Marijinsko nalazište je poduzeće unutar Mališevskog nalazišta smaragda i berila. Jedino je u Rusiji, najveće u Evropi, i jedno od tri najveća u svijetu. Ovdje se vade berili, smaragdi, fenakiti i aleksandriti. U Marijinskom se nalazištu godišnje prerade 94 hiljade tona rude, kao i 150 kilograma smaragda, 15 kilograma aleksandrita i preko pet tona berila.