Aktivan odnos Vlade TK i Ambasade SAD-a u BiH u borbi protiv korupcije

0
348
Halilagić i Glaser potpisali Memorandum o saradnji u borbi protiv korupcije

Memorandum o razumijevanju i saradnji u borbi protiv korupcije danas su u ime Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i direktor Odjela za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona (INL) Stephen Glaser.
Memorandumom se predviđa da Ured za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, kao Odjel pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu, finansira paket tehničke pomoći Vladi Tuzlanskog kantona kao pomoć u njenoj borbi protiv korupcije.
Potpisivanje Memoranduma je još jedna u nizu aktivnosti kojim se pokazuje spremnost Vlade Tuzlanskog kantona na transparentnost u radu, kao i odlučnost da se poduzmu sve moguće mjere da bi se korupcija smanjila na najmanju moguću mjeru.
S tim u vezi ministrica pravosuđa Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević je objasnila da je Vlada Ured koncipirala kao tijelo koje će voditi i u kojem će raditi politički nezavisni državni službenici, koji se primaju putem nezavisne Agencije za državnu službu, te da će kao takav biti oslobođen bilo kakvog političkog utjecaja.
Današnjem potpisivanju prisustvovao je i Viši savjetnik za borbu protiv korupcije Ambasade SAD u BiH Erik Larson.